15 juni 2020 - 2 min leestijd

3 miljoen euro besparing in staalproductie dankzij NSK

Een staalproducent uit Polen bespaart bijna 3 miljoen euro per jaar dankzij de overstap op afgedichte schone KVS lagers van NSK in haar walsafdeling. De uitstekende resultaten van deze vierrijige conische rollagers overtuigden het bedrijf om deze oplossing ook voor al de tandem koudwalsers in te zetten.

 

De staalfabriek in Polen startte in de jaren zeventig van de vorige eeuw met produceren. Het managementteam besloot onlangs dat na deze vele jaren dienst een opknapbeurt nodig was . Om de kosten te verminderen werkte het bedrijf samen met de plaatselijke lokale technische universiteit. Er werd gewezen op de mogelijkheid om de smering van de lagers van de walsen te wijzigen van oliemist- naar oliebadsmering. Olienevelsmering was geen goede oplossing, maar ook de omschakeling naar oliebadsmering resulteerde niet in de verwachte verbetering. De walserij bleef dus achter zonder bevredigende oplossing.

Het bedrijf was evenwel vastbesloten om het probleem op te lossen. De staalfabrikant wendde zich tot de expertise van NSK en diens AIP programma voor toegevoegde waarde. Gespecialiseerde ingenieurs van NSK analyseerden het ontwerp van de installatie en stelden voor om afgedichte, schone KVS-lagers met vetsmering in te zetten. Het bedrijf volgde dat advies en installeerde de vierrijige conische lagers. Eén jaar garanderen ze nog steeds uitstekende prestaties en prima productiviteit. Dankzij de goede resultaten zet de klant deze lagers nu ook in bij de tandem koudwalsers, waar ze langer meegaan en in vergelijking met de vorige oplossing de onderhoudskosten drastisch verlagen.

 

Voorgesmeerd

De KVS lagers van NSK bieden een 2 tot 4 keer langere levensduur dan standaard lagers. Er zijn meerdere redenen die dit hoge prestatieniveau verklaren. Zo is er de speciale boorafdichting die voorkomt dat de opbouw van negatieve druk leidt tot het binnendringen van water via de hoofdafdichtingen. Voorts voorkomt een speciale spiraalvormige groef het kruipen op de as. Tot slot leiden de innovatieve interne lagergeometrie en de speciale afdichting tot een hogere maximale belasting.

De KVS lagers zijn voorgesmeerd met het recent ontwikkelde AQGRD waterbestendig vet. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materiaalspecificaties en in open of verzegelde uitvoering.

In de Poolse staalfabriek is de besparing aanzienlijk. Dankzij de vermindering van het aantal benodigde lagers, minder stilstand, minder onderhoudsuren en het wegvallen van de kost voor smeerolie (NSK KRV-lagers zijn voorgesmeerd met vet) bespaart de molen €2.997.568 per jaar.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden