20 juli 2017 - 2 min leestijd

3D-geprinte ijsdetector van GKN Aerospace vliegt succesvol

GKN Aerospace heeft onlangs een gepatenteerde optische ijsdetector (OID) aan boord van een atmosferisch onderzoeksvliegtuig getest. De sensorkop van de titanium sonde werd additief vervaardigd bij GKN met behulp van een laser-poederbedprinter.

De optische ijsdetector beschikt over een kleine sensorkop die is ontworpen om volledig compatibel te zijn met het ijsprotectiesysteem van GKN evenals met stand-alone apparaten. De sensorkop bevat optische vezels die zijn aangebracht om laserlicht uit te stralen naar ijs dat zich vormt op de kop. Het ijs reflecteert de laserstraal en op die manier wordt de vorming van ijs gedetecteerd. De sensorkop kan worden geïntegreerd in elk oppervlak van een vliegtuig dat gevoelig is voor ijsopbouw of in de interne ruimten van gasturbine motoren. De OID kan met name de controle van het ijsprotectiesysteem efficiënter maken door alleen de anti-icing te activeren in gebieden waar daadwerkelijk ijs opbouwt. Bij de huidige methode wordt het gehele ijsprotectiesysteem van het vliegtuig ingeschakeld.

 

Testen

Tijdens de eerste vluchten heeft het ijsprotectiesysteem met succes verschillende ijsvormingen gedetecteerd. Daarbij heeft het systeem ook de dikte en de opbouwsnelheid van het ijs gemeten. Volgens GKN is de succesvolle eerste vlucht te danken aan een positieve samenwerking tussen het additive manufacturing team en het ijsprotectie team.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden