19 maart 2020 - 3 min leestijd

3D-printtechnologie kan verspreiding Coronavirus beperken

3D-printtechnologie kan een handje helpen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Materialise heeft een 3D-geprinte deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren met je arm te openen en te sluiten, waardoor direct contact met deurklinken overbodig wordt. Het bedrijf biedt het afdrukbare ontwerp gratis aan en roept de wereldwijde 3D-printgemeenschap op om de deuropener 3D te printen en deze wereldwijd beschikbaar te maken. 

Experts zijn van mening dat COVID-19 langdurig op oppervlakken kan overleven. Deurklinken vormen daarmee een hoog risico op besmetting. De 3D-geprinte deuropener kan aan bestaande deurklinken worden bevestigd en heeft een peddelvormige verlenging waarmee mensen deuren kunnen openen en sluiten met hun arm in plaats van met hun handen. Hierdoor verdwijnt de noodzaak om deurklinken met handen aan te raken en kan de 3D-geprinte deuropener de verspreiding van het virus helpen verminderen.

De handsfree deuropener kan op een deurklink worden gemonteerd zonder gaten te boren of de bestaande deurklink te vervangen. Het eerste model kan worden bevestigd aan cilindrische handvatten, maar Materialise is van plan om aanvullende ontwerpen te introduceren met verschillende 3D-printtechnologieën als reactie op de verspreiding van het Coronavirus.

 

Downloaden en printen maar

Het idee voor de 3D-geprinte deurklink is ontstaan tijdens een interne bijeenkomst om maatregelen te definiëren om Materialise medewerkers en bezoekers te beschermen. Het werd al snel duidelijk dat meer mensen van dit ontwerp konden profiteren en het bedrijf besloot het gratis ter beschikking te stellen. Iedereen met toegang tot een 3D-printer kan het ontwerp binnen enkele uren lokaal downloaden en 3D-printen. Door deze technologie zou de 3D-geprinte deuropener zeer snel over de hele wereld beschikbaar kunnen komen. Alleen al in 2018 werden namelijk wereldwijd meer dan een half miljoen 3D-printers verkocht.

Het bestand kan hier worden gedownload.

 

Lokaal produceren 

3D-printen is een digitale productietechnologie die het mogelijk maakt om snel en in kleine batches producten te maken. 3D-printen maakt het ook mogelijk om lokaal te produceren. Naarmate reizen en transport moeilijker worden, wordt de mogelijkheid om lokaal te produceren belangrijker.

“De kracht van 3D-printen in combinatie met Materialise’s drie decennia aan 3D-printexpertise maakte het mogelijk om een ​​idee in minder dan 24 uur om te zetten in een innovatief product”, zegt Fried Vancraen, CEO van Materialise. “Door het ontwerp digitaal beschikbaar te maken, kan het overal op 3D-printers worden geproduceerd en binnen enkele uren over de hele wereld beschikbaar zijn. In dit geval hebben we het product in België ontworpen en kunnen mensen in China, Europa of de Verenigde Staten de deuropener nu lokaal 3D-printen en toepassen.”

Mensen die geen toegang hebben tot een 3D-printer of een lokale 3D-printfabriek, kunnen de deuropener ook bestellen via het i.materialise-portaal. Een set van twee handsfree deuropeners inclusief schroeven is verkrijgbaar voor 40 euro.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden