13 oktober 2023 - 4 min leestijd

5xbeter: een gezonde en veilige werkplek is een teamprestatie

Donderdag 29 september vond het 5xbeter-event ‘Safety on pole position’ plaats, dat door de Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie werd georganiseerd in Hart van Holland te Nijkerk. Meer dan tweehonderd werkgevers, bedrijfseigenaren, leidinggevenden en (preventie)medewerkers vanuit de metaalsector waren aanwezig.

Tijdens het event was er aandacht voor bekende thema’s als RI&E, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen en veiligheidscultuur, maar ook voor nieuwe onderwerpen. Zo werd er ingegaan op zelfrapportage aan de Nederlandse Arbeidsinspectie na een ongeval, en de risico’s van lithiumbatterijen, zoals elektrocutie en brand. Zes verschillende workshops gingen in op de volgende thema’s:

1. Start de dialoog over gedrag en veiligheid

Veilig werken binnen een bedrijf doe je samen; als werkgever heb je de belangrijke taak om een veilige werkomgeving te creëren, en als medewerker draag je verantwoordelijkheid om veilig aan het werk te gaan. Iedereen moet zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s en de veiligheidsregels naleven. In de praktijk is het soms lastig om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.

2. Een ‘red flag’ op de werkvloer, hoe leer je hiervan?

Helaas zit een ongeval in een klein hoekje. In de Formule 1 wordt een crash aangeduid met een ‘red flag’, waarna het ongeval uitgebreid wordt onderzocht, om herhaling te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat werkgevers ook leren van een arbeidsongeval. Daarom moet sinds 1 januari 2023 de werkgever zelf onderzoek doen naar een meldingsplichtig ongeval, met als doel om arbeidsongevallen in de toekomst te voorkomen. Dit is een grote verandering die mogelijk vraagtekens oproept; hoe voer je zo’n zelfonderzoek uit?

3. De Grand pRIE voor veilig en gezond werken

In de Formule 1 is veiligheid een topprioriteit. Voordat een coureur in zijn auto stapt, moet er zijn voldaan aan tal van regels die veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk beperken. Ook bij jou op de werkvloer moet veiligheid op nummer 1 staan. Daarom ben je verplicht de RIE uit te voeren. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie brengt arbeidsrisico’s in kaart en legt daarmee de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving.

De RIE dien je goed te onderhouden, omdat door veranderingen in werkprocessen of gebruikte technieken nieuwe risico’s kunnen ontstaan. Moet je nog een RIE voor jouw bedrijf uitvoeren? Of wil je controleren of je alle arbeidsrisico’s nog scherp hebt? 

4. De pitstop-challenge: leer veilig en efficiënt werken

Tijdens een pitstop in de Formule 1 worden de banden van een raceauto razendsnel verwisseld. Een georganiseerde werkvloer is cruciaal om de bandenwissel veilig en met zo min mogelijk tijdverlies uit te voeren. De 5S-methode biedt hierbij een goed hulpmiddel. Aan de hand van de vijf stappen – sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden – zorg je voor een schone, efficiënte en veilige werkvloer.

5 Fit op de werkvloer

Fysieke belasting verwijst naar de krachten en houdingen die een mens ervaart tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Binnen de Formule 1 moeten automonteurs bijvoorbeeld onder grote tijdsdruk zware banden en apparatuur tillen tijdens een pitstop. Deze taken vereisen wisselende krachten, uithoudingsvermogen en precisie. Ook in de metaal is fysieke belasting een belangrijk onderwerp. Langdurige of verkeerde lichamelijke belasting kan leiden tot diverse aandoeningen, zoals rugpijn, nekklachten of gewrichtsproblemen.

6 Elektrische voertuigen en veiligheid

In veel sectoren is sprake van elektrificatie. Dit houdt in dat bedrijven overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar elektriciteit, met als doel de CO₂-uitstoot te verminderen. Zo ontstond in 2012 het idee om een elektrisch aangedreven autosportklasse op te richten, waarna in 2014 het eerste Formule E-wereldkampioenschap werd gereden.

Een Formule E-auto wordt aangedreven door elektriciteit uit een lithiumbatterij. Ook in andere voertuigen en machines wordt steeds vaker gebruikgemaakt van batterijen voor de aandrijving. Het gebruik van batterijen brengt nieuwe veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee.

Tijdens het event kon worden kennisgemaakt met de zeven verbetercoaches van 5xbeter, een bezoek worden gebracht aan de informatiemarkt en worden genetwerkt met de aanwezige deelnemers. Ook waren meerdere medewerkers van de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig. 

Leden van de Koninklijke Metaalunie en de FME kunnen kosteloos gebruikmaken van de 5xbeter-verbetercoaches.Meer informatie: www.5xbeter.nl

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden