29 januari 2020 - 3 min leestijd

80 klanten zien automatiseringsprimeur bij Hedelius

Voor klanten en geïnteresseerden uit Nederland en België organiseerde Hedelius Maschinenfabrik op 16 januari j.l. een klantendag samen met de lokale verkooppartner Promas. 80 gasten bezochten de machinefabriek van Hedelus in het Noord-Duitse Meppen. Tijdens de bedrijfsrondleiding konden bezoekers een kijkje nemen in de productiefabriek en werden ze geïnformeerd over de hoge kwaliteitsnormen. Daarnaast kregen ze voor het eerst een nieuwe palletautomatisering te zien die is ontwikkeld door Hedelius.

“We zijn erg tevreden met de grote belangstelling van onze buren. Nederland is altijd een speciale markt voor ons geweest ”, zegt Dennis Hempelmann, Managing Director van Hedelius. Tijdens de klantdag waren er tien bewerkingscentra beschikbaar in het demonstratiecentrum om de kwaliteit live onder spaan aan te tonen. Deze omvatten de drie-assige freesmachines Forte 65 Single 1320 en Forte 85 Single 1620 evenals de vijfassige machines Tiltenta 6-2300, Tiltenta 7-2600 en Tiltenta 9-2600 uit de zwenkkopfamilie. Het Acura 65 bewerkingscentrum met draaizwenktafel werd ook getoond tijdens de live demonstratie. De verbonden automatisering was vooral interessant voor veel gasten. Enerzijds de Platinum 50-robotautomatisering van BMO Automation, anderzijds de door Hedelius nieuw ontwikkelde Marathon-palletautomatisering.

 

Eerste turnkey-oplossing

De bezoekers van de klantendag waren een van de eersten die het Marathon systeem live in de demonstratie konden ervaren, omdat de Marathon in de komende weken pas zal worden gelanceerd. Het systeem bestaat uit 22 pallets met afmetingen van 400 x 400 mm. Het systeem is geschikt voor werkstukken met een massa tot 150 kg, een maximale diameter van 500 mm en een hoogte tot 400 mm. Met de Marathon, gekoppeld aan de Acura 65 en een stand-by magazijn, kan Hedelius nu ook een turnkey-oplossing leveren. “We hebben onze Acura-serie al met externe fabrikanten kunnen automatiseren, maar nu hebben we ons eigen systeem ontwikkeld en bieden we onze klanten zowel de automatisering als de bewerkingscentra aan vanuit één enkele bron”, legt Hempelmann uit. De Marathon P422, zoals de palletautomatisering wordt genoemd, wordt op het hoofdkantoor in Meppen vervaardigd. “De Marathon is ontwikkeld voor kleine en middelgrote series en voor herhaalde onderdelen”, legt Hempelmann uit. De besturing is een Heidenhain-besturing die speciaal is ontwikkeld voor Hedelius en die een eenvoudige en duidelijke bediening van de automatisering mogelijk maakt. Het is overigens niet alleen compatibel met de Heidenhain TNC 640-besturing, maar ook met Sinumerik 840 D SL van Siemens.

De Marathon P422 is momenteel beschikbaar in combinatie met een Acura 65. Het bewerkingscentrum en de automatisering zijn perfect op elkaar afgestemd. Pallets worden vanuit de automatisering in de machine geplaatst via de 900 mm hoge, zijdelingse laadopening. De Acura 65 blijft toegankelijk vanaf de voorkant. Het bewerkingscentrum heeft standaard een 65-voudig gereedschapsmagazijn en tot 190 extra gereedschappen zijn mogelijk door een stand-by magazijn aan te sluiten. Dit betekent dat er tot 255 tools beschikbaar zijn. De Acura 65, Marathon en het Standby Magazijn vormen samen een compacte eenheid voor de automatisering van kleine en middelgrote series. Tijdens de Metav in Düsseldorf van 10 t/m 13 maart, presenteert Hedelius de nieuwe Marathon P422 palletautomatisering voor het eerst aan het grote publiek.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden