13 februari 2024 - 2 min leestijd

Aantal leerlingen in technische profielen stijgt nog steeds

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft de voorlopige leerlingenaantallen van het schooljaar 2023-2024 gepubliceerd. Na een flinke stijging van 10,4% van het aantal technische vmbo-leerlingen (BB/KB/GL) in het derde leerjaar in 2023, is er dit jaar een daling op te merken ten opzichte van de grote stijging van vorig jaar met 2,9%. Wanneer je de instroomcijfers van 2023 echter vergelijkt met 2021 blijft hier nog steeds een stijging van maar liefst 7,2% op te merken van het aantal leerlingen in de technische profielen (BB/KB/GL). 

“De stijgende trend sinds 2020 blijft hiermee intact”, constateert Marianne van Loenhout, Programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt Koninklijke Metaalunie. “In veel regio’s zijn metaalbedrijven, bedrijfsvakscholen en Metaalunie actief betrokken bij de uitvoering van Sterk Techniek Onderwijs (STO). STO is mede dankzij Metaalunie tot stand gekomen, met een impuls van gemiddeld €100 miljoen per jaar in het technisch vmbo-onderwijs per jaar vanuit het ministerie.”

Krimp in totale beroepsgerichte vmbo

Het totale beroepsgerichte vmbo kent een krimpend leerlingenaantal van 2,5% ten opzichte van het aantal in 2022. Daarbij moet opgemerkt worden dat een groter gedeelte van het totale leerlingenaantal van het derde leerjaar naar de theoretische leerweg en havo/vwo gaan. Kijkend naar de beroepsgerichte profielen in het vmbo is opvallend dat BWI en PIE een minder grote daling kennen, MVI stabiel blijft en Groen en HBR een stijging laten zien.

Het percentage leerlingen dat kiest voor een technisch profiel op het beroepsgerichte vmbo kent een stijgende trend ten opzichte van 2020. Het totale percentage dat kiest voor een technisch profiel is ten opzichte van 2020 (19,7%) gestegen tot 20,2%. Dit is hetzelfde percentage dat in 2022 koos voor een technisch profiel.

Percentage meisjes

Het percentage meisjes dat kiest voor een technisch profiel in het beroepsgerichte vmbo stijgt tot 14% ten opzichte van 11% in 2020. De grootste stijging binnen de technische profielen is te zien bij Media, vormgeving en ICT en Mobiliteit en Transport. Over het geheel is een stijging op te merken binnen de technische profielen in het percentage meisjes met een procentpunt per jaar.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden