2 mei 2017 - 2 min leestijd

ABN AMRO: Optimisme industrie viert hoogtij

ABN AMRO heeft een publicatie vrijgegeven waarin de bank positief is over de Industrie. Diverse sentimentsindicatoren voor de Nederlandse economie en de industrie staan volgens de publicatie op hoog niveau. De industrie sloot 2016 goed af en produceerde 2,4% meer dan in 2015. De positieve trend in output loopt in pas met veel sentimentsindicatoren. Veel industriele branches zagen echter hun omzet nog wel onder druk staan als gevolg van druk op de afzetprijzen. Ondernemers hebben echter een groeiend vertrouwen in export, maar moeten in sommige gevallen nog wel barrières overwinnen.

 De PMI voor de verwerkende industrie heeft in heel Europa een sterke positie begin 2017. In een aantal EU-landen – waaronder Nederland – neemt de PMI op maandbasis af, maar de afname is slechts marginaal. Het enige Europese land waar de PMI onder druk staat is Griekenland (46.6). De PMI voor de verwerkende industrie in Nederland is begin 2017 licht afgezwakt ten opzichte van zijn relatief hoge niveau in december 2016. De index staat echter nog steeds ruim in de expansiefase (>50) en daarmee is het vertrouwen onder industriële ondernemers goed. Ook veel andere indicatoren geven aan dat het sentiment goed is. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen staan hoog en de verwachtingen rondom de orderportefeuille is aangetrokken. De ABN geeft aan dat de Brexit, het Trumpbeleid en de beleidsonzekerheid in de EU risico’s kunnen zijn die het vertrouwen aantasten.

 

Groeiend aantal vacatures

Ondernemers hebben vertrouwen en daarom zet het aantal vacatures in de industrie in een opwaartse beweging door. De PMI op werkgelegenheid wint aan kracht en neemt met ruim 1,2 indexpunten toe in januari. Daarmee staat de index ruim in de expansiefase. De inzet van flexwerkers blijft ook groeien en de verwachting is dat de personeelssterkte de komende 3 maanden verder zal aantrekken.

Lees hier de complete publicatie.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden