27 oktober 2017 - 2 min leestijd

Additive Industries lanceert vierde editie van haar Design Challenge

3D-printen biedt ongeëvenaarde vrijheid en om unieke eigenschappen mee te geven aan het product: dunne wanden, lichtgewicht honingraatstructuren, vormvrije kanalen in het onderdeel, integratie van diverse functies en personaliseren van individuele producten. Om bedrijven te inspireren zelf applicaties te gaan ontwikkelen voor industrieel 3D-printen lanceert Additive Industries voor de vierde keer de Additive World Design for Additive Manufacturing Challenge. Dit gebeurt tijdens een drukbezochte Master Class over Design for Additive Manufacturing die onderdeel is van de Dutch Design Week in Eindhoven.

De toepassingen van industrieel 3D-printen of additive manufacturing winnen snel terrein. In de lucht- en ruimtevaart worden al delen van raketmotoren en brandstofinjectoren geprint. Ook in de medische wereld worden in toenemende mate gepersonaliseerde medische implantaten laagsgewijs opgebouwd. De sleutel tot het succes van deze innovatieve toepassingen ligt bij de ontwerper die in het ontwerp maximaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze nieuwe productietechnologie biedt. Tijdens de Design Challenge wordt er gestreden in twee categorieën, zowel studenten als professionals worden uitgedaagd om een technisch en/of industrieel product uit hun dagelijkse omgeving te herontwerpen voor 3D printen. Een professionele jury zal de ingestuurde ontwerpen toetsen op onderscheidende kenmerken en of er is gebruikt gemaakt van de ontwerpvrijheid die 3D-printen met zich meebrengt.

 

Partners

De partners van de Design for Additive Manufacturing Challenge zijn Ultimaker, producent van desktop 3D-printers, Altair Engineering, leverancier van CAE technologie, Autodesk, toonaangevend in 3D ontwerp- en engineeringsoftware en CECIMO, Europese Vereniging van Machinebouwers. Zij vaardigen allen iemand af in de jury. De finalisten worden beloond met mooie prijzen zoals software licenties en de winnaar gaat naar huis met een 3D-geprinte award en de nieuwste Ultimaker Printer. Alle zes de finalisten worden uitgenodigd voor de Additive World Conference op 14 Maart 2018 in Eindhoven, waar de winnaars van de Design challenge worden aangekondigd tijdens het Additive World Awards diner door Erik de Bruijn, medeoprichter van Ultimaker en voorzitter van de jury. “Elk jaar worden we aangenaam verrast door de inspirerende ontwerpen en de nieuwe inzichten over de mogelijkheden van het 3D-printen”, aldus Erik de Bruijn. “We kijken uit naar weer een succesvolle editie van de Challenge, met inspirerende ontwerpen die voorbij gaan aan beperkingen van conventionele productietechnieken, het aantal onderdelen reduceren, assemblagekosten minimaliseren of transportkosten verlagen”, voegt Daan A.J. Kersten, CEO van Additive Industries toe.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden