2 mei 2017 - 2 min leestijd

ADK manipulator roteert zware gieken bij Hitachi

ADK Techniek, gespecialiseerd in de engineering en bouw van speciaalmachines voor de automatisering van positioneer, las- en snijbewerkingen, ontwikkelde voor Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) een manipulatorset voor het roteren van grote en zware gieken van hun graafmachines.

ADK Techniek leverde een systeem bestaande uit twee elektromotorisch aangedreven manipulatoren, waarvan één vast opgesteld en de andere verplaatsbaar is en gemonteerd op een rail. De elektromotorisch aangedreven rotatiebeweging gebeurt synchroon. De manipulator is geschikt voor het roteren van 3.5 tons zware gieken in verschillende lengtes. Inzet van het systeem maakt het mogelijk dat de medewerkers van HCME alle zijden van de gieken op schouderhoogte kunnen schuren en plamuren. Daarmee heeft HCME op de afdeling ‘sanding’ een grote stap op het gebied van ergonomie en veiligheid gemaakt.

 

Klantspecifiek ontwerp

Door de banaanvorm ligt het zwaartepunt van de gieken buiten het opspanpunt, hetgeen hoge eisen stelt aan de klemming in de opname. ADK Techniek ontwikkelde daarom een klantspecifieke manipulatorset met voor ieder model een adapter, om te zorgen dat de klemming voor alle modellen gelijk is. De afstand tussen de twee elektromotorisch aangedreven manipulatoren is handmatig instelbaar. Het geheel staat gemonteerd op een speciaal hiervoor ontworpen vloerplan.

 

Veilig, snel en ergonomisch

Om veiligheidsredenen is de besturing uitgevoerd met een tweemans handbediening, die door beide medewerkers gelijktijdig moet worden bediend om de giek te kunnen roteren. Met de investering heeft HCME zowel de veiligheid als ergonomie in het productieproces verbeterd en hebben de medewerkers nu minder tijd nodig voor het hele schuur- en plamuurproces.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden