27 september 2017 - 2 min leestijd

Adoptie van additive manufacturing in productie-industrie

Cecimo organiseerde op 21 september tijdens de EMO in Hannover een internationale conferentie over additive manufacturing (AM). Met ongeveer 130 deelnemers en diverse topsprekers uit de industrie, bevestigde het evenement de interesse van AM in de productie-industrie. Uitdagingen en oplossingen voor de adoptie van additieve technieken in de industriële context waren het middelpunt van het debat.

Güngör Kara, directeur Global Application and Consulting bij EOS, benadrukte hoe belangrijk het is voor bedrijven om engineers te trainen voor de implementatie van AM. Hij benadrukte ook het potentieel van Industrie 4.0 bij het integreren van additieve technologieën in een complexe supply chain binnen een wereldwijd digitaal productienetwerk, waar alle beperkingen op materiaaleigenschappen, processen en deelontwerp verdwijnen.

Marc Saunders, directeur van Global Solutions Centers bij Renishaw, vestigde de aandacht op de opkomst van nieuwe applicaties, zoals die in consumentenelektronica, waar additieven vervaardigde componenten het warmtebeheer van een product aanzienlijk kunnen verbeteren. Hij onderstreepte verder de relevantie van meetinstrumenten voor de industrialisatie van additieve productie.

Daniel Lichtenstein, hoofd van Market Development Additive Manufacturing bij Trumpf, wees erop dat de technologie moet worden beschouwd als complementair aan de traditionele productie, en ingebed in de bestaande productieomgeving van het bedrijf. Hij vertelde hoe AM aantrekkelijk kan zijn, niet alleen voor grote industriële eindgebruikers, maar juist ook voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Steve Youngs, ontwikkelingsdirecteur bij Vero Software, richtte zich op de uitdagingen voor CAM-software in hybride productie, waarbij additieven en subtractieve operaties in één machine geïntegreerd zijn. Naarmate de complexiteit van het proces toeneemt, moeten innovatieve CAM-oplossingen het gebruiksgemak en de correctheid garanderen door een gemeenschappelijke workflow en solide computer-gebaseerde simulatie te waarborgen.

Andere hoogtepunten kwamen vanaf José Antonio Dieste, hoofd van de afdeling Mechatronica bij AITIIP, die Kraken voorstelde, een EU-gefinancierd project dat gericht is op het ontwikkelen van een nieuwe hybride multimateriaal machine die in staat is om onderdelen tot 20 m lang met hoge nauwkeurigheid en kwaliteit te produceren. Coen de Graaf, projectleider van Vanguard, die zijn laatste initiatief illustreerde.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden