27 november 2017 - 3 min leestijd

Air Products Nederland viert vijftigjarige bestaan

Air Products in Nederland, een van de grootste leveranciers van industriële gassen in ons land, viert dit jaar zijn vijftigjarige bestaan. Het bedrijf werd in 1967 opgericht in Utrecht en begon in de Rijnmond met de bouw van installaties voor de productie van gassen voor petrochemische bedrijven in de regio.

In de afgelopen vijftig jaar is Air Products in Nederland uitgegroeid tot een bedrijf met vier locaties en zo’n 200 medewerkers. Air Products in Nederland is een dochteronderneming van het Amerikaanse Air Products, één van de grootste producenten van industriёle gassen ter wereld. “Nederland is een belangrijke markt voor Air Products”, zegt Ivo Bols, President Industrial Gases Europe and Africa. “In de Rijnmond met zijn grote cluster petrochemische bedrijven is Air Products de grootste leverancier van industriële gassen. Van oudsher hebben we dan ook veel in de regio geïnvesteerd. Onze infrastructuur in het Botlekgebied omvat onder meer luchtscheidingsinstallaties, waterstoffabrieken, en stoomproductie, waar gassen en andere utilities worden geproduceerd. De installaties staan via een netwerk van zo’n 160 kilometer pijpleiding in verbinding met klanten in de raffinage en de (petro)chemie. De installaties vormen samen een van de grootste clusters van activiteiten van Air Products wereldwijd.”

 

Highlights van 1967 tot 2017

Air Products startte haar activiteiten in Nederland in 1967. Air Products Nederland begon toen met de bouw van een luchtscheidingsfabriek (ASU) en een waterstof/koolmonoxidefabriek (HyCO) in de Botlek, die zuurstof, argon, waterstof, koolmonoxide en stoom aan klanten leverden. Rond dezelfde tijd werd in Terneuzen begonnen met de bouw van een luchtscheidingsfabriek.

Air Products heeft het concept van ‘co-siting’ in Nederland geïntroduceerd. Bij co-siting bouwt en beheert Air Products de installaties op het terrein van de klant. De producten worden direct in het productieproces van de klant ingezet, terwijl rest- en bijproducten van de klant zoveel mogelijk worden (her)gebruikt voor de productie van gassen en utilities.

In 2001 werd een deel van de activiteiten van AGA Gas B.V. (een dochteronderneming van het Zweedse AGA AB) overgenomen, dat zich bezighield met de verkoop van cilindergassen. Na die overname kreeg de Nederlandse organisatie haar huidige vorm. In 2012 werd een nieuwe waterstoffabriek bij Rozenburg in gebruik genomen, die nu een van de meeste efficiënte waterstoffabrieken ter wereld is. In 2014 werd op Polanenpark langs de A9 bij Haarlem een compleet nieuw vul- en distributiecentrum geopend, van waaruit maandelijks zo’n 50.000 gascilinders aan klanten door het hele land geleverd worden. In het gebouw zijn ook de afdelingen marketing, sales, logistiek, administratie en technische ondersteuning gevestigd.

Anno 2017 is Air Products uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten en leveranciers van industriёle gassen in ons land. Air Products produceert en levert een complete range industriёle gassen aan meer dan dertig industriёle sectoren, zoals bijvoorbeeld de (petro)chemische industrie, de elektronica-industrie, metaalbedrijven, producenten van voedingsmiddelen, laboratoria en ziekenhuizen. Daarnaast ontwikkelt Air Products oplossingen en applicaties voor de toepassing van industriële gassen.

 

Festiviteiten

Air Products zal het komende jaar diverse activiteiten organiseren voor eigen medewerkers en voor externe relaties. Dat gebeurt allemaal onder het motto ‘Your challenge, our innovation’. Het motto verwijst naar vijftig jaar innovatie, waarin Air Products een bijdrage geleverd heeft aan de ontwikkeling van haar klanten in meer dan dertig bedrijfstakken. Dat was mogelijk dankzij de levering van een uitgebreid assortiment gassen en bijbehorende apparatuur, maar ook dankzij duurzame oplossingen en een uitstekende service.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden