11 februari 2019 - 3 min leestijd

Airbus en Dassault Systèmes gaan strategische samenwerking aan

Airbus en Dassault Systèmes zijn een samenwerking aangegaan voor het implementeren van driedimensionale ontwerp-, engineering-, manufacturing-, simulatie- en intelligence-applicaties. Hiertoe hebben beide concerns een overeenkomst getekend. Met het 3DEXPERIENCE-platform wil Airbus de digitale transformatie versnellen. De samenwerking heeft een looptijd van vijf jaar.

Met de samenwerking zet Airbus een grote stap in zijn proces van digitale transformatie. Dit proces moet leiden tot een nieuw Europees industrieel ecosysteem op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

 

Samenwerking optimaliseren 

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Airbus het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes in gebruik. Hierdoor kan de vliegtuigfabrikant zijn businessprocessen – van ontwerp tot operations – volledig met elkaar integreren op basis van één datamodel. Dit maakt het voor Airbus mogelijk in al zijn divisies en productlijnen maximaal te profiteren van het zogeheten Digital Design, Manufacturing and Services (DDMS)-principe.

Bedrijven die gebruiken maken van DDMS kunnen grote stappen maken als het gaat om nieuwe productontwerpen, operationele prestaties, support en onderhoud. Maar ook op het gebied van klanttevredenheid en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen biedt DDMS volop kansen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden die DDMS biedt voor het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigmodellen. In plaats van alle ontwerp- en productiestappen achter elkaar te doorlopen, is het nu mogelijk om veel van deze activiteiten parallel aan elkaar uit te voeren. Hierdoor kan de samenwerking met onder andere productiepartners drastisch worden verbeterd. Dit levert aanzienlijke kostenvoordelen op, maar bijvoorbeeld ook een beduidend snellere time-to-market.

 

Processen stroomlijnen 

“Bij deze samenwerking hebben we het niet simpelweg over digitalisering of het introduceren van een 3D-ervaring. We kunnen nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen. Hierbij gaan wij al onze processen stroomlijnen en versnellen, zodat wij de tevredenheid van onze klanten verder kunnen verbeteren”, zegt Guillaume Faury, president van Airbus Commercial Aircraft. “DDMS is voor ons een ‘catalyst for change’. Als Airbus willen wij een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van state-of-the-arttechnologie. Ons doel hierbij is een robuuste productieomgeving creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee wij producten ontwikkelen.”

“Nergens komen technologie, wetenschap en kunst zozeer bij elkaar als in de luchtvaart”, meent Bernard Charlès, Vice-Chairman en CEO van Dassault Systèmes. “De lucht- en ruimtevaartindustrie staat bekend om haar snelle ontwikkelingen. Die gaan veel sneller dan we in andere bedrijfstakken zien. Deze industrie ontwikkelt nieuwe innovaties en diensten van zeer hoge kwaliteit. Dit gebeurt in een omgeving die zeer complex is en bovendien streng gereguleerd. Het 3DEXPERIENCE-platform helpt Airbus deze digitale transformatie verder te versnellen en een beter inzicht in het totale ecosysteem te verwerven voor het leveren van nieuwe ervaringen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden