2 mei 2017 - 3 min leestijd

Akker Metaal neemt BalkenLasMachine (BLM) in bedrijf

Akker Metaal is het tweede staalconstructiebedrijf in Nederland met een operationeel gerobotiseerd aflas-verwerkingscentrum (BLM), ontwikkeld door ProduLAS uit Oosterhout. Volautomatisch worden bij v.d. Akker Metaal stalen profielen afgelast. De lasinformatie komt direct uit het Tekla 3D-model. Directeur Arno v.d. Akker legt uit waarom hij tot deze investering heeft besloten:

“Als vooruitstrevend staalconstructiebedrijf waren wij al langer geïnteresseerd in deze BalkenLasMachine. We hebben gewacht met de aanschaf, totdat de BLM stabiel werkte bij ons collegabedrijf Reijrink Staalbouw, waar deze installatie al geruime tijd operationeel is. Waarom ik heb gekozen voor de BLM die alleen maar kan aflassen en niet het hechtproces ondersteunt? Ik geloof niet in gerobotiseerd hechten; dit is een te dure optie. Bovendien is het totale proces te traag voor de MKB staalbouwer. De BLM software vertaalt laslijnen uit de Tekla 3-D tekening direct naar lasrobotinstructies. Omdat het logistieke proces van de BLM volautomatisch verloopt, hoeven de af te lassen profielen alleen opgelegd te worden”, vertelt Arno v.d. Akker enthousiast; “de BLM doet de rest. Ik heb de BLM volledig naar mijn eigen wensen kunnen opbouwen. Voor seriematig laswerk heb ik gekozen voor een extra lasstation met twee manipulatoren”.

 

Volcontinu produceren

“De besturingssoftware van de BLM (Human Machine Interface) is erg interactief en gebruiksvriendelijk”, gaat Arno v.d. Akker verder. “De volgorde van de af te lassen profielen is door de BLM operator zelf te bepalen. De BLM operator is zeker geen fulltime functie. Omdat ook het logistieke proces volautomatisch verloopt : aanvoer, manipulatie, aflassen, afvoer en afleg van de af te lassen profielen, kan de BLM desgewenst volcontinu draaien”.

 

Extra lasstation

Hij vervolgt: “Om de BLM zo rendabel mogelijk te gebruiken, heb ik een lasstation met losse manipulatoren bijgekocht voor het lassen van seriematige producten. De lasrobot kunnen we dan inzetten voor andere, -kleinere-, vaak seriematige lasconstructies, op de momenten dat er geen werk is voor de BLM. Hierdoor wordt stilstand tot een minimum beperkt”.

 

Foutloze continue lasproductie

“Naast een foutloze continue lasproductie met een permanente hoge laskwaliteit, is het vooral een prettige gedachte dat de gelaste constructiebalken, die naar de bouw gaan, altijd zullen passen. Hierdoor worden faalkosten in het bouwproces voorkomen. Niet alleen worden las(loon)kosten gereduceerd, maar blijven de montagekosten op de bouwplaats binnen het gecalculeerde budget”, aldus Arno v.d. Akker. Hij geeft aan in ProduLAS een perfecte partner en leverancier te hebben gevonden voor de verdere uitbouw van zijn Akker Metaal.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden