17 mei 2024 - 6 min leestijd

“Als de generaties goed gaan samenwerken, hebben we de sterkste maakbedrijven in de wereld”

Tijdens TechniShow 2024 beklommen Joost Verschure (Dormac CNC Solutions), Frank Biemans (BMO Automation) en Hugo Oude Reimer (Oude Reimer) het podium. De drie directeuren van aansprekende bedrijven in de productietechnologie debatteerden over productieautomatisering. Hun gezamenlijke conclusie: automatiseren moet. Maar hou wel de mens centraal.

Joost Verschure, Frank Biemans en Hugo Oude Reimer kijken naar het publiek. Het trio directeuren van respectievelijk Dormac CNC Solutions, BMO Automation en Oude Reimer is onderdeel van TechniShow Talks, een live uitzending tijdens TechniShow 2024. Het onderwerp: productieautomatisering. En de drie zijn eensgezind. 

Vlnr: Hugo Oude Reimer, Frank Biemans en Joost Verschure

Verschure: “Hoe belangrijk is productieautomatisering? Hartstikke belangrijk. Er is een gebrek aan mensen terwijl we veel werk moeten verzetten. En we moeten ook nog eens nauwkeuriger produceren. Alle processtromen horen, bij voorkeur foutloos, op een lijn te zitten. Dan heb je geen andere keuze dan het te automatiseren. Productieautomatisering is de sleutel tot succes.”

Biemans: “Het is een must. We kunnen niet anders. De lonen stijgen heel hard in ons land. En omdat we nauwelijks meer twee- of drieploegendiensten kennen in Nederland, is het noodzakelijk om efficiënter te worden. Door stijgende loonkosten en het tekort aan vakmensen is productieautomatisering in de breedste zin nodig. En dat is niet alleen een robot plaatsen naast de machine; het geldt voor de hele keten.”

Oude Reimer: “Maar productieautomatisering is heel klantspecifiek. Het maakt niet uit of een bedrijf vier of dertig machines heeft. De vraag is wat de doelstellingen van een onderneming zijn. Automatisering is namelijk geen doel op zich. Elk bedrijf onderscheidt zich op zijn eigen manier met een unieke propositie, en daar hoort een automatiseringsoplossing bij.”

Biemans: “Klanten weten niet altijd wat ze willen. En als ze het wel weten, is het de vraag hoe ze daar komen waar ze willen zijn. Tijdens deze TechniShow lanceren we een dienst om met maakbedrijven de diepte in de gaan. Dat is een kort traject van zes tot acht weken om de huidige processen in kaart te brengen: waar is de stip op de horizon? En dan maken we samen een plan naar een autonome fabriek. Of dat een switch is van machine naar proces? Natuurlijk is de machine belangrijk, en dat kan efficiënter. Maar automatisering is een combinatie van laaghangend fruit -wat kan ik vandaag anders doen om morgen een klein beetje beter te worden – en de lange termijn. Wat moet je als maakbedrijf nu doen om in de toekomst een concurrentiepositie te behouden?”

Verschure: “Wij merken ook dat bedrijven graag willen automatiseren, maar dat men niet weet hoe je dat moet aanpakken. Het begint met een zogenoemde roadmap. Wat heb je nodig? Waar liggen je uitdagingen? Een voorbeeld is het verschil tussen ouderen en jongeren, als het gaat om productieautomatisering. Jongeren wil je graag bij je houden. En omdat zij gewend zijn aan digitalisering, verwachten ze die ontwikkeling ook. Maar ouderen wil je ook graag bij je houden, vanwege hun vakkennis. Misschien hebben die weerstand als het gaat om verandering. Het is belangrijk om iedereen mee te krijgen in de procesautomatisering, anders lukt het niet. Dus is er een route vooraf.”

Oude Reimer: “Wij focussen ons op maakbedrijven in het hoognauwkeurige werk. We gebruiken een optimalisatietraject en definiëren samen met de klant waar hij naartoe wil en wat de strategische pijlers zijn. We proberen onze klanten daarin ook een beetje uit te dagen. Als het bijvoorbeeld een doel is om minder afkeur in de productie te krijgen, moet de nauwkeurigheid van producten omhoog. Realiseer je daarbij wel dat er talloze facetten zijn die meespelen als je de nauwkeurigheid wilt verbeteren: de opspanning, de houders, de frezen, de koelsmeermiddelen, het voorinstellen, het balanceren.”

Verschure: “De mens is de schakel om alles mogelijk te maken. De meeste automatisering is geen concurrentie voor de medewerkers. Het is een toegevoegde waarde voor de medewerkers om met het bedrijf verder te komen. De medewerkers zijn altijd nodig. Want zijn hebben verstand van het product dat ze maken. De expertise en de knowhow zit dus bij de klanten.”

Biemans: “De ontwikkelingen zijn juist gericht op waar we de vakman kunnen inzetten. Dat kan zijn in CAD/CAM-programmering, maar ook bij de eerste cyclus van een machine. Daar zit de waarde. Vakmensen zijn schaars, dus willen we hun neventaken bij anderen neerleggen. Zo kan je juist het vakmanschap vasthouden.”

Verschure: “Maar, Frank Biemans, kan je alle materialen en groottes automatiseren?”

Biemans: “In mijn optiek wel, maar we hebben de data nog niet. Dus we moeten vandaag beginnen met vastleggen hoe lang je met een specifiek materiaal met specifieke strategieën bijvoorbeeld met een frees kan snijden, of hoeveel spindle-vermogen dat nodig heeft. Want hoe meer data, hoe eerder we kunnen vertrouwen op een proces.”

Verschure: “Met de juiste data kunnen we dus alles automatiseren?”

Biemans: “Ja. Maar bij het eerste product komt het vakmanschap om de hoek kijken. Er zijn zoveel variabelen in een product te vinden, dat kan je niet allemaal vangen in data. Nu nog niet, misschien wel als er meer data zijn. Dus moeten we data verzamelen.”

Oude Reimer: “Veel data zijn er niet. Er is namelijk een grote uitdaging: hoe sla je de data op? En gebeurt dat wel structureel? Dit is een internationale uitdaging.”

Biemans: “En hoe maak je van die ruwe data weer afgeleide data? We kunnen wel verzamelen hoe lang een frees trilt, hoe lang hij is uitgespannen en hoeveel minuten hij iets heeft gesneden. Maar als we niet weten wat de afgeleide daarvan is, hebben we een nieuwe uitdaging.”

Verschure: “Ik durf te stellen dat mensen die op de TechniShow aanwezig zijn, dagelijks bezig zijn met techniek. En voor iedereen is automatisering de kernvraag. Het is een kwestie van ‘do or die’.”

Oude Reimer: “Het is belangrijk om klein te beginnen. Met iets simpels. Dat kan een robot zijn. Maar je moet een cultuur creëren waarin je gaat automatiseren. Dan kan je iedereen meekrijgen. En je moet iedereen meekrijgen. Oud en jong.”

Verschure: “Jongeren kunnen snel en willen snel. Ze kunnen heel goed overweg met digitale apparatuur. Geef ze de ruimte om die snelheid te maken. De taak van de ouderen is om de rust te bewaren bij de jongeren. Ouderen hebben overzicht en schieten minder in de stress. Als de generaties goed gaan samenwerken, dan hebben we het voor elkaar. Als we dat combineren, zijn we de sterkste maakbedrijven in de wereld.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden