9 juli 2020 - 2 min leestijd

André Gaalman (FPT-Vimag) “Steun voor maakindustrie nu nodig”

De problemen in de maakindustrie vanwege Covid-19 kunnen de rest van Nederland in een diepe recessie dwingen. Daarom moet de overheid nu extra hulpmaatregelen voor de industrie bieden. Dat zegt Andre Gaalman, voorzitter van FPT-Vimag, de branchevereniging voor de productietechnologie.

 

De focus van overheidssteun vanwege Covid-19 ligt verkeerd. In plaats van te kijken naar horeca en kappers, moet de regering zich meer zorgen maken om de maakindustrie. André Gaalman, voorzitter van FPT-Vimag en eigenaar van Leering Hengelo ziet graag dat minister-president Mark Rutte de regie neemt. “Eten en drinken gaat door. We gaan gewoon naar de kapper, we gaan gewoon naar de cafe’s. Maar in de maakindustrie gaan de grote klappen vallen. Als we nu niet ingrijpen, zal daar de echte recessie in Nederland vandaan komen. Niet vanuit de horeca. Wie we moeten aanspreken? De minister-president. Dit is een opdracht waarbij Mark Rutte de regie in handen moet nemen. Het is chefsache.”

 

Effect

Gaalman is niet negatief over hoe de overheid de Covid-19-crisis heeft aangepakt. “We hebben een lockdown meegemaakt in Nederland, waarvan ik denk dat die als het om de organisatie betreft veel beter in elkaar heeft gezeten dan in andere landen. We hebben de effecten van de lockdown kunnen minimaliseren, maar de effecten zijn er zeker.”

Ook de Nederlandse maakindustrie heeft het lastig gehad. Volgens Gaalman is het nu belangrijk om te kijken hoe we omgaan met de crisis na Covid-19. “Ik vraag de Nederlandse regering: kijk naar het effect van de lockdown op de maakindustrie en kom met een op maat gesneden plan om deze industrie de komende twee jaar door te helpen.”

Het aantal bedrijven in de maakindustrie dat onderuit gaat is nu nog marginaal. Dat komt omdat aan het begin van de lockdown de maakindustrie gewoon hebben doorgewerkt aan de bestellingen die nog ‘in de pijplijn’ zaten. “Deze mensen hebben niet thuisgezeten met een laptop en een kopje koffie. Die hebben de orders afgehandeld. Maar de pijplijn raakt leeg en de keten is onderbroken. Je ziet de maakindustrie in een recessie belanden en daar moeten we doorheen worden geholpen.”

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden