2 mei 2017 - 3 min leestijd

Artech van start met Exeron zinkvonk- en high speed freesmachines

Vonk- en freesspecialist Werner Arns gaat met zijn firma Artech Solutions, de zinkvonkmachines en high-speed bewerkingscentra van de Duitse fabrikant Exeron GmbH op de Benelux markt vertegenwoordigen. Arns ziet een sterke potentie voor Exeron als nichespeler op de Benelux markt.

 

Exeron is met ruim 30 jaar ervaring op het gebied van erodeer- en freestechnologie een specialist voor onder meer matrijzenbouw en hoognauwkeurige 3D vormen in het algemeen. Exeron is voortgekomen uit de vroegere Deckel zinkvonk machines en de Digma hoge snelheids freesmachines. Exeron staat bekend om de hoge ’Made in Germany’ kwaliteit en is daarvoor ISO 9001:2008 gecertificeerd.

 

Werkbereik

De productie van werkstukken met de hoogste oppervlakte nauwkeurigheid in combinatie met de hoogst mogelijk haalbare nauwkeurigheid in µ bereik, vormt de doelstelling bij de ontwikkeling van het machineprogramma. Zo past Exeron in haar zinkvonkmachines de Exopuls+ generator toe in combinatie met de eigen ontwikkelde FPGA generatorbesturing. Daarmee maken de EDM machines van Exeron een sneller en nauwkeuriger vonkproces mogelijk met een minimale elektroden slijtage en energie verbruik. De Exeron zinkvonkmachines zijn leverbaar vanaf EDM 310 met een werkbereik van 350 x 270 x 270 (XYZ) mm tot het grootste model EDM 316 XXL met een werkbereik van 2000 x 1180 x 800 (XYZ) mm.

 

Manloos

Door te frezen met een laag verspanend volume en een hoge spilsnelheid bereiken de HSC freesmachines in het algemeen een zeer hoge oppervlaktekwaliteit. Exeron bouwt high-speed bewerkingscentra met de eigen ontwikkelde ASQ-optie (Advanced Surface Quality Control). ASQ elimineert voor een groot deel de invloeden van resonanties en oscillaties van de freesspil. De frees kan daardoor, met name in de Z-richting, continu met een veel hogere precisie bewegen. De HSC machines worden geleverd met Heidenhain besturing. De programmering is gericht op de juiste combinatie van bewerkingssnelheid en de hoogste gewenste nauwkeurigheid in kleine radii. Door het totaal concept, zijn de machines extreem dynamisch waardoor nauwkeurigheden in een bereik van 5 µ bij 5 assig frezen mogelijk zijn. Ook bij de HSC machines van Exeron is daardoor een gladder oppervlakte mogelijk, dat minimale nabewerking vraagt. Met name in de matrijzenbouw worden deze machines daarom steeds vaker toegepast in combinatie met vonkerosie-machines.

De hoge snelheid bewerkingscentra van Exeron zijn leverbaar vanaf de HSC 300 met een werkbereik van 480 x 340 x 355 (XYZ) mm tot de HSC 800 met werkbereik 900 x 800 520 (XYZ) mm in 3 en 5 assig bereik. Voor manloze werkstuk en elektrode wisseling levert Exeron tevens automatisingssystemen in de vorm van geïntegreerde oplossingen als ook eigen ontwikkelde externe oplossingen

Artech Solutions gaat naast de EDM en HSC machines ook grafiet elektroden, opspanmiddelen voor EDM machines en erodeerdraad leveren.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden