ASML heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer chipmachines verkocht dan in Q1, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De afgelopen drie maanden boekte het een netto-omzet van 5,4 miljard euro, bijna 2 miljard meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Toch heeft het bedrijf zijn omzetverwachting voor 2022 naar beneden bijgesteld, in verband met een toenemend aantal versnelde leveringen aan klanten.
Volgens Peter Wennink, CEO van ASML, zorgen wereldwijde ontwikkelingen in automotive, high-performance-IT en de energietransitie nog steeds voor een sterke vraag naar de systemen die ASML produceert. Tegelijkertijd kampt de markt met leveringsproblemen en willen chipfabrikanten hun productie zo snel mogelijk opvoeren. Wennink: “We willen dit jaar een recordaantal systemen leveren, maar toenemende belemmeringen in de toeleveringsketen veroorzaken vertraging. Om dat op te vangen, gaan we de rest van dit kalenderjaar meer versnelde leveringen uitvoeren, om onze klanten de benodigde uitbreiding van hun productiecapaciteit te bieden.”
Afbouw op locatie
Bij die ‘versnelde levering’ waar Wennink over spreekt, wordt een machine al aan een klant geleverd voordat de volledige productie ervan is afgerond. De machine moet eerst nog op locatie worden afgebouwd, geïnstalleerd en getest voordat de verkoop ervan bij ASML in de boeken kan worden opgenomen. Van de in 2022 geleverde machines kan een deel – dat goed is voor een geschatte omzet van 2,8 miljard euro – daarom pas in 2023 worden bijgeschreven in de financiële cijfers. Een en ander heeft consequenties voor de omzetverwachting voor 2022. Die is door ASML inmiddels op 10 procent beraamd; een halvering van het percentage waar eerder van uit werd gegaan.
Foto: ©ASML
Het gaat goed met de Nederlandse maakindustrie. Er heeft een flinke inhaalslag plaatsgevonden, na corona. Probleem is nog wel dat …
Hoffmann Group presenteert haar actuele productinnovaties gebundeld in de nieuwe producten catalogus 2022/2023, die een aanvulling vormt op de vorig …
De Duitse brancheorganisatie voor gereedschapsmachines VDW ziet dat alle productiesectoren geconfronteerd worden met chiptekorten, schaarste aan materialen en een instabiele …
De Nevi PMI daalde naar 54.5 in juli, de laagste waarde sinds november 2020. De nieuwe orders lieten de kleinste …