21 juli 2022 - 2 min leestijd

ASML boekt recordomzet, maar stelt verwachtingen bij

ASML heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer chipmachines verkocht dan in Q1, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De afgelopen drie maanden boekte het een netto-omzet van 5,4 miljard euro, bijna 2 miljard meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Toch heeft het bedrijf zijn omzetverwachting voor 2022 naar beneden bijgesteld, in verband met een toenemend aantal versnelde leveringen aan klanten.

Volgens Peter Wennink, CEO van ASML, zorgen wereldwijde ontwikkelingen in automotive, high-performance-IT en de energietransitie nog steeds voor een sterke vraag naar de systemen die ASML produceert. Tegelijkertijd kampt de markt met leveringsproblemen en willen chipfabrikanten hun productie zo snel mogelijk opvoeren. Wennink: “We willen dit jaar een recordaantal systemen leveren, maar toenemende belemmeringen in de toeleveringsketen veroorzaken vertraging. Om dat op te vangen, gaan we de rest van dit kalenderjaar meer versnelde leveringen uitvoeren, om onze klanten de benodigde uitbreiding van hun productiecapaciteit te bieden.”

Afbouw op locatie

Bij die ‘versnelde levering’ waar Wennink over spreekt, wordt een machine al aan een klant geleverd voordat de volledige productie ervan is afgerond. De machine moet eerst nog op locatie worden afgebouwd, geïnstalleerd en getest voordat de verkoop ervan bij ASML in de boeken kan worden opgenomen. Van de in 2022 geleverde machines kan een deel – dat goed is voor een geschatte omzet van 2,8 miljard euro – daarom pas in 2023 worden bijgeschreven in de financiële cijfers. Een en ander heeft consequenties voor de omzetverwachting voor 2022. Die is door ASML inmiddels op 10 procent beraamd; een halvering van het percentage waar eerder van uit werd gegaan.

Foto: ©ASML

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden