14 oktober 2020 - 1 min leestijd

ASML verkoopt meer chipmachines

ASML is er in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw in geslaagd meer chipmachines te verkopen. De omzetgroei overtrof de voorspelling die bestuursvoorzitter Peter Wennink in het tweede kwartaal gaf. Corona heeft nog steeds geen vat op het bedrijf, blijkt uit cijfers over het derde kwartaal.

De omzet kwam uit op €4 mrd, 19% meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar en 32% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, meldt het FD. Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht Wennink een omzet tussen de €3,6 mrd en €3,8 mrd. Daardoor zal ASML dit jaar voldoen aan de eerder uitgesproken groeiverwachting voor het hele jaar: 10% omzet- en winstgroei.

De omzetgroei vond in het derde kwartaal alleen plaats bij de verkoop van de chipmachines. De opbrengsten uit service en onderhoud, doorgaans goed voor zo’n kwart van de totale omzet, zijn in het derde kwartaal met 3% gedaald tot €862 mln.

De orderontvangst, het vorige kwartaal nog gedaald, is weer gestegen. De orderontvangst bedroeg in het tweede kwartaal €1,1 mrd en kwam nu uit op €2,8 mrd. Wennink: ‘We hebben in het derde kwartaal geen grote verstoringen gezien als gevolg van covid-19.’ De brutomarge kwam uit op 47,5%, conform de voorspelling.

[beeld Wikipedia, HHahn]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden