25 januari 2024 - 2 min leestijd

ASML waarschuwt voor de politieke wind die tegen arbeidsmigratie pleit

De huidige politieke wind die tegen arbeidsmigratie pleit is slecht Nederland. Topman Peter Wennink van ASML waarschuwde voor een rem op de komst van arbeidsmigranten. Juist ASML is afhankelijk van buitenlandse kenniswerker. “Wees voorzichtig met wat je wil”, zei hij tijdens een persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers van zijn bedrijf.

Wennink maakt zich zorgen om het vestigingsklimaat. Het gaat dan onder meer om het verlagen van de belastingaftrek voor expats en het beperken van de instroom van buitenlandse studenten. De universiteiten zijn voor de Nederlandse economie en ASML een belangrijke bron van talent. Vorig jaar nam ASML drieduizend nieuwe mensen in dienst nam, van wie twee derde niet Nederlands is. Om zijn woorden kracht bij te zetten, gaf Wennink aan dat op dit moment intern gesprekken zijn over eventuele uitbreiding buiten Nederland.

ASML had in 2023 opnieuw een sterk jaar met een groei van 30%, eindigend met een totale netto-omzet voor het jaar van €27,6 miljard, een brutomarge van 51,3% en een orderportefeuille van €39 miljard. Wennink over 2024: “We verwachten in het eerste kwartaal een netto-omzet tussen €5,0 miljard en €5,5 miljard, met een brutomarge tussen 48% en 49%.” Ondanks de positieve vooruitzichten, houdt ASML zich bij hun conservatieve visie voor het hele jaar. “We verwachten dat de omzet in 2024 vergelijkbaar zal zijn met die in 2023. We verwachten ook dat 2024 een belangrijk jaar zal zijn om ons voor te bereiden op de aanzienlijke groei die we voor 2025 verwachten”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden