21 augustus 2020 - 2 min leestijd

Assmann Verspaningstechniek wint Zeiss #measuringhero Award 2020

Assmann Verspaningstechniek heeft met 0,004800 mm3 nauwkeurig weten te meten. Het bedrijf heeft daarmee de internationale #measuringhero Award 2020 van Zeiss gewonnen in de categorie Outstanding Application – Smallest measured Component.

 

De uitdaging was om een zo klein mogelijk onderwerp nauwkeurig te meten. Het familiebedrijf uit Zevenbergen won met een metalen onderdeeltje van een hoortoestel, van 0,4 bij 0,4 bij 0,03 millimeter. Sinds januari heeft het bedrijf een 3D-meetapparaat van meer dan 100.000 euro in hun pand staan. In een speciale ruimte inclusief klimaatsysteem. Metaal moet gemeten worden bij 20 graden Celsius anders kan het uitzetten of krimpen. En als je niet meer dan 00015 millimeter af mag wijken tellen alle factoren.

Voor de wedstrijd gebruikte hij een microscoop, pincet en klemmetje om het onderdeeltje goed te plaatsen. Vervolgens was het een kwestie van de meetmachine op de juiste manier instellen, waarna die aan de slag kon. Nobby Assmann tegen de jury van Zeiss: “Wij doen contractklussen: draadvonken, EDM, oppervlakteslijpen, rondslijpen. Ook voor contractklussen is onze meetkamer beschikbaar. Beschikbaar is een Zeiss Contura CMM (met actieve scankop); een meetmachine voor rondheid (met nanometer resolutie), meetmachines voor hardheid en oppervlakteruwheid en een profielprojector. Voor mij persoonlijk is meten gewoon zo leuk. Ik ben trots om lid te zijn van de Zeiss-familie.”

 

[beeld Zeiss]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden