11 december 2018 - 3 min leestijd

Audi zet collaboratieve Fanuc robot in voor controle lasnaden

Voor de controle van lasnaden in de carrosseriebouw bij Audi in Brussel, gebruikt Audi een collaboratieve robot (cobot) van Fanuc. De cobot is uitgerust met een vision-systeem en kan daarmee ook op plaatsen waar de operator niet of moeilijk kan kijken de lasnaden controleren. De cobot van het type CR-7iA/L werkt samen met de operatoren als aanvulling op de kwaliteitscontrole.

In de Audi fabriek worden al veel robots ingezet, en daar komen nu ook collaboratieve robots bij. Patrick Danau, algemeen directeur van Audi Brussels; “We gebruiken het principe van de 3D’s. Alles wat te maken heeft met dirty, difficult en dangerous, zijn argumenten om een robot te plaatsen. Sinds kort is daar een vierde D bijgekomen, namelijk demografie. Zo komen we in contact met de collaboratieve robots, die nu ook een intrede maken.”

“Een voordeel van de cobots is dat ze geen afgeschermd veiligheidsgebied nodig hebben, waardoor ze ook veel minder plaats innemen, wat ook kostenbesparend is”, zegt Geert De Coppel, cobot-engineer in de afdeling Karosseriebau. “De verdere voordelen zijn natuurlijk dat ze direct kunnen samenwerken met de operatoren en dat ze hen ergonomisch gaan ondersteunen. In die mate zelfs dat we in de toekomst fysisch of licht fysisch beperkte mensen kunnen inzetten voor bepaalde jobs waar cobots assistentie verlenen.”

 

Technologie doorvoeren samen met medewerkers

In een project dat samen met Fanuc gerealiseerd werd, wordt een cobot van het type CR-7iA/L uitgerust met een vision-systeem voor de controle van lasnaden. Geert Motte, Gruppensprecher Zone Unterbau: “De cobot doet een controle op verschillende lasnaden zoals aanwezigheid, lengte en positie, en dit vooral op plaatsen waar de operator niet of moeilijk kan kijken.” De medewerkers appreciëren de hulp die ze krijgen van de cobot, stelt Mark Van Heirzeele, verantwoordelijke Karosseriebau: “Ze zijn zekerder van hun kwaliteit want de robot neemt een stuk van hun eigen controlemogelijkheden over. Tegelijk zien ze dat hun taak niet in het gedrang komt. Dat is voor ons heel belangrijk geweest.”

In de toekomst zal Audi nog meer cobots inzetten in het productieproces. “Het is vooral belangrijk om de robot in te schakelen voor ergonomische problemen”, zegt preventieadviseur Walter Seminck. “In de productie hebben we nood aan systemen die zonder problemen altijd hetzelfde kunnen doen. Dat maakt robots interessant om mensen te ondersteunen in wat zij doen.”

 “Samen met Fanuc hebben wij een mooi project opgebouwd”, besluit algemeen directeur Patrick Danau. “We zijn er in geslaagd om het inzetten van cobots aanvaardbaar te maken bij de sociale partners en bij de arbeiders. Het toont aan dat technologie samen met de medewerkers doorgevoerd kan worden.”

 

CO2-neutraal

Technologie speelt een belangrijke rol bij Audi en het bedrijf doet er alles aan om hierin voorop te lopen. “Een mooi voorbeeld daarvan is dat we dit jaar als eerste Audi fabriek een CO2-neutrale productie naar buiten kunnen brengen bij de introductie van een nieuw product, namelijk de Audi e-tron”, zegt Patrick Danau, algemeen directeur van Audi Brussels.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden