22 maart 2019 - 3 min leestijd

Avond van de Maakindustrie belicht ontwikkelingen in de maakindustrie

Tijdens de Avond van de Maakindustrie, die 13 maart plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht, zijn aan verschillende bedrijven uit de maakindustrie Awards uitgereikt. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, verwelkomde de organisatie dit jaar bijna 300 aanwezigen.

 

De Avond van de Maakindustrie werd opnieuw een avond waar op feestelijke wijze bedrijven in de schijnwerpers zijn gezet die samen een belangrijk deel uitmaken van de Nederlandse maakindustrie. De verbondenheid van de verschillende sectoren kwam tot uitdrukking in het programma waarin FPT-VIMAG, Koninklijke Metaalunie, NRK en ABN AMRO in samenwerking met Jaarbeurs, gezamenlijk de winnaars huldigden en een onderzoek presenteerden naar ontwikkelingen in de sector.

 

Smart manufacturing Award 2019

Koninklijke Metaalunie stelt elk jaar de Smart Manufacturing Award ter beschikking aan een Metaalunielid dat zich op het thema slim produceren positief onderscheidt. Uit de eerder gekozen districtswinnaars zijn tijdens de Avond van de Maakindustrie drie genomineerde bedrijven gekozen. Deze bedrijven kregen ter plekke tijd om hun verhaal te pitchen, waarna vervolgens de winnaar van de Award werd gekroond.

Winnaar van de Smart Manufacturing Award 2019 is Otolift trapliftenZij zijn internationaal actief als ontwikkelaar, producent & installateur van trapliften.

 

FPT-VIMAG en NEVAT kondigen samenwerking aan

FPT-VIMAG en NEVAT, het netwerk van toonaangevende toeleveranciers, kondigden een strategische samenwerking aan op alle facetten van het gebied van Smart Industry. Slimme processen, nieuwe machines, digitalisering en opleiden van medewerkers zijn hiervan cruciale onderdelen. Tijdens de Avond van de Maakindustrie presenteerden zij deze samenwerking in de vorm van een Smart Industry Skills lab op het gebied van gerobotiseerd lassen. Doel van het skills lab is om kennis over gerobotiseerd lassen te delen met meerdere bedrijven en hierbij opleidingen te betrekken, zodat nieuwe kennis wordt omgezet in nieuw leermateriaal. FPT-VIMAG sluit aan op dit skills lab en brengt kennis van haar leden in. Valk Welding is het eerste FPT-VIMAG-lidbedrijf dat zich al heeft aangemeld.

 

Rethink Awards

Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans winnen een Rethink Award voor hun duurzame plastic- en rubberproducten en samenwerking aan de verduurzamingsagenda. De drie bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het best voldoen aan de eisen van duurzaamheid.

 

ABN AMRO presenteert onderzoek over winstmarge in hoogconjunctuur

ABN AMRO presenteerde in samenwerking met de organisatie van Avond de Maakindustrie een onderzoek naar de ontwikkelingen van de omzet en winst in 2018. Hoewel de Nederlandse industrie tijdens de hoogconjunctuur in 2018 een flinke omzetstijging realiseerde, heeft dit bij lang niet alle bedrijven geleid tot hogere winstmarges. De belangrijkste oorzaak van de verslechtering van de winstmarge zijn de gestegen personeelskosten (62 procent). Uit het rapport blijkt dat mkb-bedrijven die hun winstmarge wél op peil houden, vaker investeren in het trainen en opleiden van medewerkers, wat een positief effect heeft op de arbeidsproductiviteit. Hierdoor kunnen zij meer produceren zonder veel hogere personeelskosten. Het onderzoek werd overhandigd aan Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) en Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden