4 september 2018 - 2 min leestijd

Axile presenteert vijfasser met automatiseringsprimeur op AMB

Op de AMB in Stuttgart toont Axile haar complete range van high-end vijfassige bewerkingscentra, de G-serie, waaronder een wereldprimeur met een nieuwe automatiseringsoplossing.

De Axile G6 APC is een nieuw verticaal vijfassig bewerkingscentrum welke een automatische tafel- of palletwisselaar aan de achterzijde van de machine heeft. Hierdoor blijft de voorzijde van de machine volledig toegankelijk voor manuele belading of inrichten. Iets dat volgens Axile tot op heden voor geautomatiseerde vijfassige machines in deze gantry bouwwijze onmogelijk was. Standaard beschikt de G6 APC over twee pallets van 500 mm x 500 mm, één in de bewerkingsruimte en één in het wissel- of beladingsstation. Een eigen palletpool met zes tafels is in ontwikkeling en per direct is ook het flexibele FPC van Fastems met twaalf of 24 pallets beschikbaar in diverse varianten. Uiteraard kunnen de standaard pallets ook direct beladen worden.

 

G-serie highlights

De Axile G-serie kan worden uitgerust met spillen met een toerental van 15.000 of 20.000 min-1. Hierdoor zijn de bewerkingscentra geschikt voor hogesnelheidsfrezen. De lineaire assen zorgen voor een hoge dynamiek en zijn voorzien van een direct-drive met een 0,1 micrometer resolutie meetsysteem. Daarnaast beschikt de serie over een draai-zwenktafel met dynamische torque motoren zonder backlash. Zowel de draaitafel als de hoofdspil met QCC voor minimale kosten en stilstand bij spilschade zijn van Kessler. De bewerkingscentra in de G-serie kunnen vibraties en spilgroei monitoren en vervolgens doelgericht compenseren. Samen met het kinematische design kan een hoge nauwkeurigheid bereikt worden. Ook aan Industrie 4.0 is gedacht. Zo zijn de bewerkingscentra voorbereid voor betrouwbare procesbeheersing en energiemanagement. Op het gebied van ergonomie is de werkruimte van de machine goed toegankelijk en kunnen werkstukken met een kraan worden beladen.

Op de AMB presenteert Axile de vijfassige G6 APC, G6 Compact en G8. Ook zal de machinefabrikant een drie-assig V7 high-speed bewerkingscentrum met een C-frame laten zien. Axile wordt in Nederland op de markt gebracht door De Ridder uit Best.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden