2 mei 2017 - 3 min leestijd

Axoom vertaalt machinetaal tot leesbare data

Axoom presenteerde tijdens de Hannover Messe een productieomgeving van machines, meetapparatuur, en smartglasses, allemaal verbonden met de Axoom software. Tijdens de beurs leverden de machines en apparatuur, vervaardigd door bedrijven zoals Zeiss, Trumpf, Xetics en Fells, hun digitale gegevens op een groot scherm, waardoor transparantie werd gewaarborgd. Daarnaast werden nieuwe oplossing van de IoT productgroep aangetoond.

Axoom uit Karlsruhe (D), opgericht door machinebouwer Trumpf, breidt het productspectrum uit in de machine- en componentenindustrie. Hier wordt de koppeling tussen alle processtappen, van bestelling tot levering, verder versterkt door de connectie van sensoren in de cloud. Axoom IoT biedt waardeverbeteringen in vier focusgebieden: Het IoT Management met Connection Center helpt machinefabrikanten om hun apparatuur in het veld te verbinden en te beheren, om de beschikbaarheid en de service te verbeteren. Condition Monitoring controleert het gedrag van machines en componenten en maakt hun status transparant. Remote Services maakt externe configuraties, software updates en probleemoplossing mogelijk, waardoor onderhoudswerkzaamheden worden verminderd. Ten slotte analyseert Analytics gegevens voor verbeterpotentieel, zodat de productiviteit verder kan worden verhoogd.

 

Zeiss

De mogelijkheden van de Axoom IoT-portefeuille worden gebruikt door bedrijven zoals Axoom’s partner Zeiss. Het productiemeetinstrument Zeiss DuraMax mat tijdens de beurs de nauwkeurigheid van plaatmetalen onderdelen die eerder zijn gesneden op het Trumpf TruLaser Cell 3000 lasersysteem. De gegevens worden direct weergegeven op een analyse dashboard. Zo toont Zeiss in samenwerking met Trumpf en Axoom hoe meetinstrumenten kunnen worden geïntegreerd in hogere systemen, zoals productieplanning of geautomatiseerde kwaliteitsverslagen, en worden dus onderdeel van een Smart Factory.

 

Xetics

Fijne productieplanning is de kerncompetentie van Axoom’s partner Xetics. Het Xetics Lean Manufacturing Execution System (MES) registreert voortdurend alle relevante productiedata en zorgt voor de optimale transparantie. Met Xetics Lean kan de fijnafstelling van de productie en de interactie tussen machines, exploitanten en productieplanning sterk worden vereenvoudigd op basis van lean processen. Met behulp van aanvullende apps, beschikbaar via het Axoom-platform, is snel gebruik van een groot aantal mogelijkheden voor productieoptimalisatie ingeschakeld.

 

Felss

Fells liet zien hoe data-analyse kan worden gebruikt om de productie te waarborgen. Digitale services kunnen gebruikt worden om de productkwaliteit te verbeteren en de hoeveelheid schroot te verminderen. Tijdens de verwerking van onderdelen worden procesparameters zoals rotatiesnelheden geregistreerd en geanalyseerd op de achtergrond. Met deze parameters kan het Axoom-aangesloten systeem onafhankelijk herkennen of het voltooide gedeelte in perfecte staat is of dat tussenkomst van de machine-operator nodig is. Deze informatie verschijnt in real-time in de Axoom-monitor, samen met diverse belangrijke prestatie-indicatoren. In de toekomst zal dit beschikbaar zijn voor Fells-klanten als ‘Smart Correction’.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden