23 juni 2017 - 4 min leestijd

Bedrijfsoptimalisatie centraal bij kennissessie Cadmes

Op 22 juni j.l. organiseerde Cadmes uit ‘s-Hertogenbosch een actieve en enerverende kennissessie. Het doel van het dagprogramma was om bedrijven na te laten denken over wat de effecten zijn van nieuwe productietechnologieën en ict op processen, systemen en medewerkers. Verschillende voorbeelden uit het bedrijfsleven gaven ideeën over het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Tijdens de kennissessie ‘Challenging your engineering – What’s your next step in business optimization?’ werd met korte ‘Pecha Kucha’- presentaties voldoende stof tot nadenken gegeven. Zo deelde Jeroen van den Hurk, directeur van VDL Industrial Modules, zijn visie en ervaring met betrekking tot wat voor effect veranderingen kunnen hebben op het bedrijf en zijn werknemers. Van den Hurk: “Kijken we naar VDL, dan is het bedrijf de laatste jaren ontzettend veranderd. Verandering hoeft geen weerstand op te leveren. Het is namelijk geen doel, maar een gevolg van de gigantische verschuiving van een efficiënte naar een flexibele én efficiënte productie. Voeg daar aan toe dat voor iedereen in de industrie de thema’s sneller, beter en goedkoper gelden, dan kun je niet anders als veranderingen doorvoeren met behulp van bijvoorbeeld automatisering.” Binnen VDL betekent dit concreet dat werknemers van initiatief arm werk naar ondernemend en kansen creërend werk zijn gegaan. Daarnaast heeft het bedrijf een platform ingericht waarmee iedereen binnen het bedrijf ideeën kan inbrengen. Goede ideeën vanaf de werkvloer verdwijnen daarom niet. “Als management moet je werknemers de kans geven om mee te denken. Je moet durven luisteren naar collega’s, initiatieven belonen en durven te improviseren. Alleen met gemeenschappelijk ‘brains’ kom je als bedrijf verder”, aldus Van den Hurk. Hij geeft overigens wel aan dat verandering niet zomaar zonder slag of stoot doorgevoerd kan worden. Werknemers hebben tijd nodig om de nieuwe filosofie te begrijpen en te voelen.

 

Kennis vastleggen

Een belangrijk onderwerp van gesprek tijdens de kennissessie was het beheren en vastleggen van kennis. Waar veel bedrijven tegen aan lopen is dat de vakkennis van het personeel opgeslagen zit in hun hoofd. Zodra een werknemer het bedrijf verlaat, verlaat ook de kennis het bedrijf. De grote vraag is dus: hoe krijg je deze kennis in een systeem, hoe beheer je die kennis en hoe optimaliseer je die kennis? Dennis Vriese, Sales Consultant Tacton, geeft aan dat we eerst moeten begrijpen wat kennis is. Je hebt expliciete kennis die waarneembaar is en kan worden opgeslagen waardoor het persoonsonafhankelijk wordt gemaakt en je hebt impliciete kennis. Deze is persoonlijk en moeilijker met anderen te delen. Het gaat om gevoel, subjectieve inzichten en intuïtie en zit in de hoofden van mensen. Expliciete kennis is eenvoudig vast te leggen in bijvoorbeeld een CAD-omgeving. Impliciete kennis zoals de gedachte waarom een engineer iets op bepaalde manier doet is veel moeilijker vast te leggen. “Met modelleren kun je de impliciete kennis van engineers grotendeels vastleggen”, vertelt Vriese. SolidWorks heeft een toevoeging dat Tacton heet, waarmee de impliciete kennis is vast te leggen door modelleren. “Met modelleren geef je op basis van voorwaarden (constraint based modelling) aan waarom iets ergens aan moet voldoen. Modelleren is de snelste manier om de kennis van de engineer vast te leggen in een systeem”, aldus Vriese.

 

Reduceren van nieuwe onderdelen

Voor het doorvoeren van een bedrijfsoptimalisatie kunnen ook engineers hun steentje bijdragen. Zo vertelde Wouter van den Berg, Manager Mechanical R&D en Engineering bij Aweta uit Nootdorp, dat uit onderzoek blijkt dat er veel minder nieuwe onderdelen geconstrueerd en geproduceerd hoeven te worden door gebruik te maken van bestaande onderdelen. Aweta is een producent van sorteer- en verpakkingsmachines voor groenten en fruit. “Nieuwe machines vragen om nieuwe onderdelen. Uit onderzoek blijkt dat we jaarlijks 1.500 nieuwe onderdelen maken. Ga je uit van 500 euro per onderdeel, dan is dit een behoorlijke kostenpost waar vrij simpel op te bezuinigen is. Het is een kwestie van het zoveel mogelijk hergebruiken van bestaande onderdelen. De uitdaging daarbij is om maakdelen te kwalificeren en ze een naam te geven. Maar hoe omschrijf je een onderdeel? Een beugel is een beugel en zie dan maar eens in je database opzoek te gaan naar het juiste onderdeel”, vertelt Van den Berg. Daarom heeft Aweta Exalead in gebruik genomen. Deze software oplossing van Dassault Systèmes zoekt onderdelen op basis van vorm in plaats van op omschrijving. Daarmee kan het bedrijf jaarlijks 10% besparen op nieuwe onderdelen.

 

Op 11 oktober organiseert Cadmes wederom een event. Meer informatie leest u op de site van Cadmes.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden