17 oktober 2018 - 2 min leestijd

Berthold Leibinger van Trumpf overleden

Professor Berthold Leibinger stierf gisteren, 16 oktober 2018, na een lange ziekte in zijn geboortestad Stuttgart. Hij zou op 26 november 88 zijn geworden. Onder leiding van Leibinger ontwikkelde Trumpf zich tot een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van werktuigmachines. Als geen ander herkende Leibinger het potentieel van licht als gereedschap. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van de laser in industriële toepassingen.

Na zijn studie machinebouw in Stuttgart en twee jaar in de Verenigde Staten verbleef Berthold Leibinger in 1961 bij de nog steeds kleine machinefabriek Trumpf. Voor zijn talrijke uitvindingen, die hij deed in het belang van het bedrijf, ontving hij bedrijfsaandelen. Tegen deze achtergrond werd hij in 1966 tegelijkertijd directeur als aandeelhouder. In 2005 overhandigde de vader van drie kinderen en grootvader van tien kleinkinderen de leiding van het familiebedrijf aan zijn oudere dochter, Dr. Ing. Nicola Leibinger-Kammüller. Zijn zoon, Dr. Peter Leibinger, is vice-voorzitter. Zijn dochter, prof. Regine Leibinger, werkt als architect in Berlijn.

Naast zijn werk voor Trumpf bekleedde Berthold Leibinger ook tal van functies in de Duitse economie. Hij was onder meer lid van de raad van toezicht van Deutsche Bank AG, BMW AG en BASF SE. Hij was voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie van Stuttgart en van 1990 tot 1992 voorzitter van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau (VDMA). Daarnaast was hij ook betrokken op cultureel en sociaal gebied, onder meer als voorzitter van de het Duitse Literatuurarchief Marbach en als voorzitter van de Internationale Bach Academie. Daarnaast was hij een lid van de Christen-Democratische Unie van Duitsland (CDU).

“Berthold Leibinger was een gedreven ingenieur en ondernemer. Zijn werk was altijd gericht op het welzijn van mensen. Hij was een geweldig voorbeeld voor ons allemaal”, zegt Jürgen Hambrecht, voorzitter van de raad van commissarissen van de Trumpf-groep.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden