17 juli 2019 - 2 min leestijd

Beter resultaat ASML in tweede kwartaal

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal wel betere resultaten geboekt dan in de eerste drie maanden dit jaar. Zowel de omzet als de winst zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit het kwartaalresultaat dat ASML woensdag bekend heeft gemaakt. De omzet over het tweede kwartaal bedroeg € 2,6 mrd, tegen € 2,2 mrd in het eerste kwartaal.

 

De Veldhovense chipmachinefabrikant verkocht meer van de geavanceerde EUV-machines, en verdiende ook meer met het onderhoud van bestaande machines. Onderhoud was goed voor een omzet van € 717 mln, tegen € 540 mln in het eerste kwartaal.

De nettowinst nam toe van € 355 mln tot € 476 mln. De brutowinst steeg van € 928 mln tot € 1,1 mrd, waardoor de brutomarge op 43% kwam tegen 41,6% in het eerste kwartaal. ASML gaat ervan uit dat de markt voor geheugenchips zwak blijft in de rest van het jaar, maar dat de markt voor rekenchips voor compensatie zorgt. Rekenchips – ASML spreekt over logic – zijn nodig zijn voor innovatieve ontwikkelingen op terreinen zoals data-analyse, kunstmatige intelligentie, 5G-internet en zelfrijdende auto’s. Voor de productie van dit soort chips zijn de geavanceerde EUV-machines van ASML nodig.

 

ASML blijft wel last houden van verminderde vraag naar geheugenchips. Hierdoor kwam de omzet van ASML over de eerste zes maanden van dit jaar 4% lager uit dan vorig jaar op € 4,8 mrd. De winst zakte van € 1,2 mrd vorig jaar tot € 810 mln dit jaar.

 

[beeld wikipedia.org]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden