28 mei 2019 - 3 min leestijd

Boom Supersonic werkt met Dassault Systèmes aan snelste passagiersvliegtuig

Boom Supersonic past het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes toe om het ontwerpen en ontwikkelen van de Overture te versnellen. De Overture is een vliegtuig dat een snelheid zal halen van Mach 2.2 en daarmee het snelste passagiersvliegtuig ter wereld. Mach 2.2 wil zeggen dat het toestel met een supersonische snelheid vliegt.

Boom Supersonic wil met het ontwikkelen van dit toestel supersonisch vliegen binnen het bereik van een brede groep van reizigers brengen. Met een snelheid van Mach 2.2 kan een vliegtuig in 3,25 uur van Londen naar New York vliegen.

 

Reinvent the Sky

Boom Supersonic maakt gebruik van de Reinvent the Sky-oplossing van Dassault Systèmes. Met deze industriespecifieke oplossing ondersteunt het bedrijf de volledige productontwikkeling, van concept tot productie en certificering. Boom Supersonic halveert hierdoor de ontwikkeltijd voor het eerste prototype, terwijl tegelijkertijd de complexiteit van het ontwikkelprogramma drastisch kan worden teruggedrongen. Hierdoor neemt de kwaliteit van het uiteindelijke toestel sterk toe, worden tal van inefficiënties uit het ontwerpproces gehaald en kunnen de kosten en het gebruik van hulpmiddelen aanzienlijk worden teruggedrongen.

 

Nieuwe ontwikkelingen

“Overture maakt gebruik van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van dynamica, materialen en aandrijftechnologie en past deze toe om een revolutionaire stap in de luchtvaartgeschiedenis te zetten”, vertelt Joshua Krall, mede-oprichter en Vice President of Technology van Boom Supersonic. “We hebben krachtige ontwerptools nodig om onze visie op supersonisch vliegen te kunnen realiseren. Dat is precies wat Dassault Systèmes ons biedt. Als startup hebben wij geen last van legacy software en willen we onze IT-kosten laag houden. Het 3DExperience -platform van Dassault Systèmes biedt ons die mogelijkheden. Wij kunnen nu eenvoudig opschalen tot de naar schatting honderden gebruikers die we zullen inzetten voor Overture.”

 

Groeiende vraag

De vraag naar vluchten en nieuwe diensten op het gebied van luchtvaart groeit sterk. Als reactie daarop zijn nu tal van startups, nieuwe spelers en kleinere ‘original equipment manufacturers’ actief in de luchtvaartsector. Zij zorgen met nieuwe ontwerpen en concepten voor een forse disruptie van deze markt. Dat doen zij door oplossingen te ontwikkelen voor tal van technische beperkingen waar de luchtvaartindustrie al lange tijd last van heeft.

 

Nieuwe spelers

De Reinvent the Sky-oplossing van Dassault Systèmes is bedoeld voor deze nieuwe marktspelers. Het biedt die bedrijven een gemakkelijk schaalbare toegang tot tools en hulpmiddelen voor digitale ontwerpprocessen en simulatietoepassingen. Alles binnen één, veilige en op standaarden gebaseerde omgeving.

 

Sneller, lichter, efficiënter 

“De luchtvaartindustrie richt zich nadrukkelijk op het introduceren van snellere, lichtere en meer efficiënte vliegtuigen, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort van de reiziger”, zegt David Ziegler, Vice President Aerospace & Defense Industry van Dassault Systèmes. “Kleine innovatieve bedrijven hebben voor hun productontwikkeling behoefte aan tools waar ook traditionele fabrikanten over kunnen beschikken, maar dan tegen minimale kosten.”

Boom Supersonic ontwikkelt momenteel de XB-1, een tweezits demonstratiemodel om de praktische toepasbaarheid van een aantal sleuteltechnologieën te kunnen aantonen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden