9 oktober 2019 - 3 min leestijd

BOZ Group verdubbelt robot-lascapaciteit

Met de recente ingebruikname van twee Yaskawa robot-lascellen met elk twee werkstations met roterende assen, heeft de BOZ Group in Bergen op Zoom haar lascapaciteit aanzienlijk uitgebreid. Daarnaast is er de mogelijkheid gecreëerd om nog eens een derde gelijksoortige lascel toe te voegen.

“Deze investering is noodzakelijk om aan de toegenomen vraag naar robotlascapaciteit tegemoet te komen”, aldus Corné van Opdorp, Managing Director van metaalbedrijf BOZ Group. Het bedrijf is gespecialiseerd in de vervaardiging van industriële hoogwaardige precisie plaatwerkconstructies, assemblages en samenstellingen voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie, agro industrie, medische- en farmaceutische industrie, elektrotechnische industrie en machine- en apparatenbouw.

Als organisatie kan de BOZ Group zich als toeleverancier en TIER 1 supplier in deze branches tot de top 10 van plaatwerkproducenten in Europa rekenen.

 

De installatie

In de productiehal zijn drie plekken van 4,6 x 6 meter gecreëerd voor de drie robot-lascellen. Twee ervan zijn inmiddels in bedrijf. De derde opbouw is in voorbereiding. De installaties bestaan elk uit een Yaskawa-Motoman lasrobot type MA 2010 met manipulator type RWV2-500-2000-1200 met twee werkstations met elk een roterende as met een opspanruimte van 2 meter tussen de schijven. De operator kan achter een scherm de lasdelen in de lasmal opbouwen, terwijl de lasrobot de andere samenstelling aan de andere kant van het scherm af last. Hierdoor wordt stilstand tot een minimum beperkt. Ook is er een handmatige sturing voorzien, zodat de operator de externe as, waarop hij het werkstuk laadt en ontlaadt, manueel kan draaien voor een betere laadpositie.

Voor de lastechniek is gekozen voor de pulserende Fronius stroombron van het type TPS320i CMT welke bij een inschakelduur van 40% 320A kan leveren. CMT staat voor Cold Metal Transfer, een beproefde lastechniek van Fronius met weinig warmte inbreng. Verder is de lastoorts voorzien van een interne toortsreiniger met draadafknipper. De robot is uitgerust met een touch sensor waarmee de exacte locatie van de lasnaad kan worden gedetecteerd.

 

Waarom Yaskawa?

Peter Huijgens, Operations Director, legt uit: “We waren al jaren vertrouwd met de robotlastechniek middels onze drie Cloos lascellen en een Motoman lasrobot van Yaskawa die allemaal steeds tot onze volle tevredenheid hebben gefunctioneerd. Het is vooral de support van Yaskawa op het gebied van trouble-shooting en opleiding wat ons heeft doen besluiten om met dit merk verder te gaan. Tot nu toe zijn we bijzonder tevreden over de performance”. 

Voor de BOZ Group weer een logische stap in verdergaande automatisering in de productie van high-tech plaatwerkdelen en hoogwaardige samengestelde plaatwerkconstructies, op weg naar de realisatie van de ‘smart factory’ en ‘World Class Manufacturing.’

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden