5 september 2018 - 3 min leestijd

Brightlands Materials Center gaat samenwerking aan met Fraunhofer IMWS

Geavanceerde 3D-printing met thermoplastische composieten: om dat doel te bereiken gaan Brightlands Materials Centre – een initiatief van de Provincie Limburg en TNO – in Geleen en het Fraunhofer Institute for Microstructure of Materials and Systems IMWS in Halle (D) samenwerken. Samen willen de partners vezelversterkte kunststoffen optimaliseren om ze bij uitstek geschikt te maken voor 3D-printen op industriële schaal.

Bij 3D-printen worden verschillende materialen gebruikt, zoals metalen, synthetische harsen, polymeren, keramiek of koolstofmaterialen. Het 3D-printen van polymere materialen biedt voordelen vanwege het lage gewicht van de resulterende producten. In het Duits-Nederlandse project willen het Fraunhofer IMWS en het Brightlands Materials Center de voordelen van 3D-printen combineren met de aantrekkelijke eigenschappen van vezelversterkte thermoplastische materialen.

 

Nieuwe materialen en technologieën

Allereerst willen de partners een beter begrip van het productieproces 3D-printen verkrijgen. Een vraag is bijvoorbeeld hoe de vezels in de matrix zijn ingebed en hoe dit de eigenschappen van het geprinte composietdeel beïnvloedt op het gebied van stijfheid en treksterkte. In de volgende stap willen de partners materialen en technologieën ontwikkelen die de productie mogelijk maken van zeer veerkrachtige en op maat gemaakte componenten, zoals reserveonderdelen voor de auto-, lucht- en bouwindustrie.

“Het succesverhaal van 3D-printen tot nu toe toont het grote potentieel van deze technologie. Veel parameters kunnen echter nog steeds worden verbeterd, zoals de productiesnelheid en de mechanische stabiliteit van componenten. De competenties van Brightlands Materials Center, met betrekking tot polymere materiaaleigenschappen en verwerking, met name met betrekking tot verschillende methoden van 3D-printen, vormen een uitstekende aanvulling op ons profiel. Ik weet zeker dat we samen een grote vooruitgang kunnen boeken met betrekking tot deze kwesties”, zegt Ralf Schlimper, hoofd van de groep Assessment of Composite Systems bij Fraunhofer IMWS.

“We zijn verheugd om de samenwerking met Fraunhofer IMWS aan te gaan. Fraunhofer IMWS heeft een uitstekende staat van dienst op het gebied van thermoplastische composieten, inclusief niet-destructieve diagnostiek van de productkwaliteit. Deze samenwerking geeft ons toegang tot geweldige vaardigheden en faciliteiten voor het ondersteunen van onze eigen ambities op 3D-printgebeid”, zegt Marnix van Gurp, Managing Director van Brightlands Materials Center.

 

Veel overeenkomsten

De samenwerking tussen de deelstaat Saksen-Anhalt en de provincie Limburg is een langdurige intensieve samenwerking tussen beide regio’s. “We hebben veel overeenkomsten, zoals een sterke chemische- en kunststofindustrie, de inzet voor het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen en de interesse in het stimuleren van de samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen,” zegt Dr. Jürgen Ude, staatssecretaris bij het ministerie van Economie, Wetenschap en Digitalisering van Saksen-Anhalt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden