10 november 2023 - 2 min leestijd

Cadmes introduceert PLM voor het mkb

Cadmes, gespecialiseerd in automatisering- en optimalisatieoplossingen, heeft tijdens haar eigen Cadmes Event in de Utrechtse evenementenlocatie DeFabrique het zogenoemde PLM voor mkb gelanceerd. De software en bijbehorende diensten helpt de maakindustrie om stap voor stap een eigen PLM-strategie te ontwikkelen.

Volgens Bas Koomen, technisch directeur bij Cadmes, willen bedrijven in de maakindustrie – en dus ook het mkb – digitale continuïteit. “Je merkt dat ondernemers de elementen in hun organisatie digitaal willen verbinden. Daar is PLM een uitstekend thema, maar bij het mkb lopen ze tegen een grens aan: hoe begin je aan een goede PLM-strategie en -implementatie.”

PLM staat voor Product Lifecycle Management, en dat is het proces waarbij de gehele levenscyclus van een product wordt beheerd vanaf het begin tot en met de engineering, het ontwerp en de fabricage, net als de service en verwijdering van gefabriceerde producten. 

“Een paperclip heeft een andere projectstructuur dan een fiets. Dus het proces ziet er anders uit. Dus de PLM-strategie is een belangrijk element. Waarschijnlijk houdt elk bedrijf zich al met PLM bezig. Het zit namelijk in de mensen en de cultuur, waarbij je automatisering vooral ondersteunt. Maar het geheel is nog niet in software gevat.”

Dat komt omdat een volledige integratie van PLM een gigantische klus is. Koomen vergelijkt het met de oude ‘wijsheid’ (en grap): hoe eet je een olifant? Antwoord: stukje voor stukje. Zo denkt Koomen dat je de procesbouwstenen van PLM ook in blokjes kan ‘hakken’. “We maken behapbare stukken”, zegt hij. “Welk onderdeel wil je als eerste aanpakken? Wijziging beheer? Projectmanagement? Productmanagement? We stellen in gesprekken vast hoe dat nu gaat binnen een maakbedrijf en kijken hoe dat beter kan, als onderdeel van een volledige PLM-strategie. Dat betekent dat je een plan hebt, van proces naar use-case. We kunnen op basis van wat we weten wat werkt met de klanten een unieke PLM-situatie maken. Ook voor mkb.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden