5 oktober 2021 - 5 min leestijd

Cecimo: bijna 10 procent groei machinebouw

De productie in de verwerkende industrie is in het tweede kwartaal van 2021 weer gestegen. Volgens de laatste Cecimo-gegevens zou de Europese productie van werktuigmachines in 2021 22 miljard euro moeten bedragen, met een jaarlijkse groei van ongeveer 9,4%. Hoewel de vooruitzichten voor 2021 en 2022 positief zijn, blijft de groei in de wereldwijde werktuigmachinesindustrie beïnvloed door verschillende verstorende factoren. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de wereldproductie van gereedschappen een niveau van ongeveer 68,6 miljard euro zal bereiken.

Hans-Martin Schneeberger, voorzitter van Cecimo, verklaarde in zijn openingswoord tijdens de EMO in Milaan dat de wereldwijde en Europese maakindustrie zich blijft herstellen, wat wijst op een positief ondernemingsklimaat dat het langverwachte optimisme voor de markt met zich meebrengt.

Terwijl in 2020 de wereldproductie van werktuigmachines aanzienlijk daalde van 75,3 miljard euro tot 60,1 miljard euro (-20%), werden de Cecimo-landen nog meer getroffen door deze neergang, waarbij hun totale volume daalde tot 20,2 miljard euro (-26% ). Cecimo behield echter zijn leidende positie op de wereldwijde machinebouwmarkt, met een aandeel van 34% in 2020.

Naast de sterke groei van de Europese industriële productie en het ondernemingsklimaat dat in 2021 recordposities bereikt, is de Europese werktuigmachine-industrie op weg naar herstel. De voorzitter van Cecimo Schneeberger benadrukte: “Ik geloof dat EMO Milaan 2021 investeringen zal stimuleren en dat het een impact zal hebben op de groei van de verschillende sectoren van de Europese en mondiale industrie.”

Orders

De nieuwe orders in de eerste helft van 2021 verbeterden aanzienlijk ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde binnenlandse orderindex was in de eerste helft van dit jaar 98% hoger, terwijl de gemiddelde buitenlandse orderindex 63% hoger was in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bovendien wordt volgens recente prognoses een aanzienlijke groei van de totale bestellingen van Cecimo in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Dit jaar zal de productie van de machinebouw naar verwachting met ongeveer 9,4% per jaar groeien tot 22 miljard euro. Aangezien de wereldwijde machinebouw-groei naar verwachting sneller zal zijn (+14,1%), wordt voorspeld dat het aandeel van Cecimo in de wereldwijde machinebouw-output ongeveer 32% zal zijn. Op basis van gegevens voor 2020 blijft Duitsland onze belangrijkste exporteur (met een aandeel van 40,4%) naast de andere Cecimo-leden, kort gevolgd door Italië (17,7%) en Zwitserland (11,2%). Het is belangrijk op te merken dat de totale output van deze drie landen ook meer dan twee derde van de totale Cecimo-output vertegenwoordigt. “De meest recente gegevens tonen ons geruststellend aan dat onze sector op de goede weg is om sterker en flexibeler te worden dan ooit tevoren. In dat opzicht wijzen de cijfers op het toenemende vertrouwen in het herstelvermogen van onze sector”, benadrukt dr. Schneeberger.

China

Op basis van gegevens voor de eerste helft van 2021 noteerden de Cecimo-landen een stijging van 14% in de totale export ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Net als in voorgaande jaren blijven China en de Verenigde Staten de twee belangrijkste exportbestemmingen voor Europese MT-bouwers. In China exporteerden Europese machinebouwers in de eerste helft van 2021 4% meer werktuigmachines dan in dezelfde periode vorig jaar. In dezelfde periode verbeterde ook de export naar de Verenigde Staten aanzienlijk, met een groei van ongeveer 21%. Anderzijds noteerden de Cecimo-landen in dezelfde periode ook een stijging van de totale invoer met ongeveer 8%. Van de twee belangrijkste bevoorradingsmarkten voor Cecimo-landen daalde de invoer uit Japan met 11%, terwijl de invoer uit China met 26% toenam in vergelijking met de eerste helft van 2020. De handelsactiviteit zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar toenemen, terwijl De handelsbalans van Cecimo zal naar verwachting sterk positief blijven.

Aan de vraagzijde wordt een positief scenario verwacht voor Europese werktuigmachinebouwers. Volgens de laatste prognoses van Oxford Economics voor 2021 zal de Europese consumptie van ton naar verwachting ongeveer € 16,1 miljard bedragen. Na een voorspelde groei van 9,4% in 2021, 14,6% in 2022 en 6,1% in 2023, zal het ton-verbruik in Europa in 2023 naar verwachting in de buurt van het niveau van 2019 liggen. Met een stijging van 14,1% zal het wereldwijde ton-verbruik naar verwachting de 62 miljard euro overschrijden in 2021 en het niveau van 2019 bereiken met een stijging van 11,1% in 2022. 

Er zijn echter nog steeds tal van uitdagingen voor de machinebouw-sector die niet mogen worden genegeerd. Tot de meest impactvolle behoren het onzekere politieke klimaat, verstoringen van de toeleveringsketen, tekorten aan materialen en componenten en stijgende prijzen. Ook de onzekerheid rond de Delta-variant blijft het mondiale vestigingsklimaat en natuurlijk de internationale handel beïnvloeden.

Kracht

Over het algemeen zijn de vooruitzichten voor de komende periode positief, en om te wijzen op het belang van machinebouwers voor de wereldwijde groei van de industrie, zei Marcus Burton, de voorzitter van het economisch comité van Cecimo benadrukte tijdens de EMO-persconferentie dat: “De producten van onze machinebouwers de drijvende kracht zijn achter andere industrieën. Alle industrieën en landen zullen moeten investeren in werktuigmachines om de productiviteit te verbeteren en de internationale inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken te ondersteunen. We zijn hier vandaag om de kracht van onze industrie en onze nieuwste technologieën te laten zien om deze doelstellingen te bereiken”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden