20 juni 2019 - 3 min leestijd

Cecimo kondigt marktaandeel van 35% aan in wereldwijde productie bewerkingsmachines

Tijdens de Algemene Vergadering in Rüschlikon kondigde Cecimo een omzet van € 27,5 miljard aan, wat 9% hoger is in vergelijking met 2017. Hiermee is een marktaandeel van 35% in de wereldwijde productie van bewerkingsmachines verzekerd. Maar het vertragen van de wereldhandel en het verzwakken van het zakelijke sentiment zijn neerwaartse risico’s voor de Europese producenten van bewerkingsmachines. 

De industriële groei is in 2018 vertraagd door de stagnatie van de wereldhandel, geopolitieke onzekerheden en zwakker ondernemersvertrouwen. Cecimo verwacht dat de industriële activiteit in 2019 zal vertragen en in 2020 weer wat vaart zal krijgen. Dit jaar zal de Europese markt voor bewerkingsmachines waarschijnlijk langzamer groeien dan de VS en Azië.

De nieuwste schattingen van Cecimo voor 2018 suggereren nog een record voor het aantal geproduceerde bewerkingsmachines voor een bedrag van € 27,5 miljard, wat 9% hoger is dan in het voorgaande jaar. De wereldwijde productie groeide fors met 1% en bereikte een volume van € 79,7 miljard in 2018. De productiegroei werd naar beneden getrokken door China, Brazilië, Turkije en Canada met een tweecijferige negatieve groeipercentage.

De Cecimo fabrikanten in Europa boekten in 2018 een productiegroei van 1,8% en verwachten dit jaar een vlakke groei. De wereldwijde productie van machines overal ter wereld liet een groei van ongeveer 5% zien in 2018 en zal naar verwachting in 2019 vertragen tot 2,3%.

 

Vertraging in wereldhandel 

Zowel Europese als de wereldhandel in bewerkingsmachines is vertraagd. Hoewel de belangrijkste importheffingen van de VS op China zijn gericht, loopt de Europese automobielsector gevaar. Ook de industriële activiteit van andere consumentensectoren vertraagt. Vorig jaar exporteerden de Cecimo-fabrikanten een volume van € 21,7 miljard aan bewerkingsmachines. Er werd een exportgroei van 8,4% geboekt – lager dan die in 2017 (9,5%). De belangrijkste exportbestemmingen buiten het Cecimo-lidmaatschap waren China (25,7%), VS (18,3%), Polen (8,1%), Mexico (4,7%) en Rusland (4,6%). In 2018 vertegenwoordigde de wereldmachinetoolhandel 44,1 miljard en boekte een langzamere groei van 6,9%, na een percentage van 9,5% in 2017.

Op basis van interne cijfers wordt het machinegebruik van Cecimo in 2018 geschat op 18 miljard euro, 11,8% meer dan in 2017. Dit jaar suggereert Oxford Economics een vlak groeipercentage van 1% en een herstel van 4,2% in 2020. de wereldwijde machinegebruiksconsumptie groeide in 2018 met 4%. Dit jaar verwacht Cecimo een groei van 2,3% en een versnelling van 3,5% in 2020

Een vertraging van de wereldhandel, geopolitieke risico’s en verstoringen van de supply chain wegen zwaar op de Europese machinefabrikant. “Een sterke wereldwijde handel is absoluut noodzakelijk om de industriële activiteit in Europa en de hele wereld te ondersteunen. Daarom moeten we ons best doen om een solide handelsrelatie met de VS op te bouwen. Een bilaterale handelsovereenkomst voor industriële goederen zou een goede start betekenen”, zegt Marcus Burton, de voorzitter van het Economisch Comité van Cecimo.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden