20 juni 2019 - 3 min leestijd

Cecimo legt nadruk op kunstmatige intelligentie en vaardigheden

Tijdens de Algemene Vergadering in Rüschlikon (CH) heeft Cecimo gedebatteerd over kunstmatige intelligentie en de benodigde vaardigheden voor de maakindustrie. Volgens het Future of Jobs-rapport van het World Economic Forum (2018) zal 54% van de werknemers tegen 2022 aanzienlijke reskilling en upskilling nodig hebben. 

De bevindingen van het Future of Jobs-rapport van het World Economic Forum komen ook tot uiting in een recente LinkedIn Learning-enquête die suggereert dat kunstmatige intelligentie tot de top 5 van harde vaardigheden behoort dat bedrijven het meest nodig hebben in 2019. Cecimo heeft tijdens de Algemene Vergadering gekeken hoe de machinegereedschappen industrie aan de eisen van kunstmatige intelligentie vaardigheden kan voldoen.

Francisco Betti, hoofd van de Advanced Manufacturing Industry, World Economic Forum, benadrukte in zijn openingstoespraak de unieke rol die fabrikanten van bewerkingsmachines vandaag spelen om fabrieken en bedrijfsmodellen te transformeren. Hij benadrukte ook de kriticiteit van talent en vaardigheden voor de toekomst van geavanceerde productie, het behouden van een gelijke tred met de veranderingen veroorzaakt door kunstmatige intelligentie en andere technologieën, en de behoefte aan versterkte multi-stakeholder-samenwerking.

 

Politieke agenda

Vaardigheden voor de industriestrategie 2030 staan bovenaan de politieke agenda van de EU, maar er is behoefte aan concrete toezeggingen van politieke leiders in onderwijs en opleiding, te beginnen met een herbeoordeling van de onderwijssystemen. Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo, riep op tot “een enorme verbetering van de vaardigheden van de Europese beroepsbevolking om de snelle transformatie van de industrie bij te benen. Voor het ontwikkelen en introduceren van kunstmatige intelligentie in de industrie zijn speciale kernvaardigheden vereist, die zorgvuldig moeten worden bevorderd om het leiderschap van de EU op dit gebied te waarborgen.”

 

Investeren in werknemers

Bedrijven moeten investeren in de professionele ontwikkeling van hun personeel. In deze context is de grootste uitdaging om mechanische, elektronische en elektrische ingenieurs op te leiden in AI, Python voor data science, essentiële wiskunde voor AI, data science onderzoeksmethoden, enzovoort. Medewerkers moeten gemotiveerd zijn om voortdurend te leren en te groeien. Marc Ziegler, partner bij Porsche Consulting, presenteerde het strategische partnerschap inzake AI en vaardigheden met ‘appliedAI’, een initiatief van UnternehmerTUM, een van Europa’s grootste Center for Innovation & Business Creation. Hij legde uit dat bedrijven die transformeren in door AI gestuurde bedrijven een aantal nieuwe specifieke rollen vereisen die verschillende nieuwe competenties met zich meebrengen – van data science tot machine learning engineers.”

 

Volgend niveau van Industrie 4.0 

Het vinden van het juiste talent is van cruciaal belang voor de industrie om te profiteren van de kansen die kunstmatige intelligentie biedt. Volgens een onderzoek van McKinsey zou kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld een geschatte potentiële waarde van $ 500B tot $ 0,7T kunnen creëren in voorspellend onderhoud in alle supply chain management- en productiesectoren wereldwijd. Dr. Roland Feichtl, Cecimo-voorzitter, verklaarde dat machinebedrijven die overwegen om hun eigen AI-oplossingen te bouwen, moeten overwegen of ze in staat zijn om talent van kunstmatige intelligentie aan te trekken en te behouden om deze technologieën te integreren in hun productieprocessen. Thomas Schneider, Managing Director Research & Development bij Trumpf Werkzeugmaschinen, onderstreepte het belang van kunstmatige intelligentie voor het bereiken van het volgende niveau van Industry 4.0. In dit verband beschreef Andreas Rauch, hoofd Digital Business bij GF Machining Solutions, dat AI een natuurlijke weg zal zijn voor Zero Defect Manufacturing en de verbinding is voor toekomstige multi-technologische oplossingen”.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden