Op dit moment veroorzaakt COVID-19 een noodsituatie en staat de gezondheidszorg voor ongekende uitdagingen. In het bijzonder veroorzaakt de virusuitbraak ernstige tekorten aan kritische medische apparatuur in ziekenhuizen door beperkte toegang tot essentiële onderdelen zoals kleppen en ventilatoren. Cecimo roept daarom, mede namens de Europese Commissie, de industrie op om te helpen bij het produceren van apparatuur die ziekenhuizen missen vanwege de COVID-19 uitbraak in Europa.
Bedrijven die geïnteresseerd zijn om een bijdrage te doen kunnen hun bedrijfsgegevens rechtstreeks naar de afdeling European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations department (ECHO) e-mailen. ECHO is het centrale verzamelpunt van de Commissie. Het emailadres is: EU-COVID19-OFFERS-TO-ERCC@ec.europa.eu
Ondertussen heeft de commissie ook een nieuwe webpagina van het European Cluster Collaboration Platform (ECCP) beschikbaar gesteld: Het COVID-19 Industrial Cluster Response Portal.
Het portal is gemaakt om de interactie tussen de industriële clustergemeenschap te vereenvoudigen, zodat ook binnen de gemeenschap zelf snel en direct kan worden gereageerd. Het doel is tweeledig:
Ten eerste dient het portal als een loket waar betrouwbare informatie voor de industrie, en met name industriële clusters, te vinden is over acties en besluiten van de Europese Commissie en de EU-lidstaten die van invloed zijn op de werking van de interne markt. Ten tweede biedt het portal een open discussieforum waar deelnemers hun ervaringen, oplossingen, verzoeken en vragen kunnen delen. Alle spelers uit de sector zijn welkom om hun informatie, verzoeken en oplossingen te kanaliseren in het open forum van het portal.
Veel bedrijven bieden capaciteit aan
Inmiddels is er al zeer positief gereageerd op het Cecimo initiatief, waarbij veel bedrijven, met name uit de 3D-printindustrie, hun machines beschikbaar hebben gesteld. Cecimo is van mening dat inderdaad de Additive Manufacturing (AM) sector een grote hulp kan zijn om tot onmiddellijke oplossingen te komen. Vanuit regelgevend oogpunt zijn er enkele juridische beperkingen die de volledige implementatie van dergelijke oplossingen kunnen belemmeren. De lidstaten moeten overwegen om tijdelijk af te zien van enkele van de vereisten van de richtlijn betreffende medische hulpmiddelen voor strategische goederen tijdens deze crisisperiode.
In dit opzicht verwelkomt Cecimo de verklaring van commissaris Breton, die stelt dat de Europese Commissie alle bedrijven die in deze tijd helpen, zal faciliteren en hen ook zal beschermen tegen mogelijke juridische kwesties. De commissaris benadrukte ook dat productietechnologieën moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van een nieuw fonds dat verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, moet ondersteunen in deze tijd van nood.
“Ik geloof dat de productiesector een belangrijke rol kan spelen bij het reduceren van de ernstige tekorten aan kritische medische apparatuur”, vertelt Filip Geerts, directeur-generaal van Cecimo: “Het is daarom in het belang van iedereen om de regelgevingskwesties te verduidelijken, zodat we snel vooruitgang kunnen boeken op een manier die onmiddellijke acties niet zal vertragen”.
Print je eigen masker
Wie rondstruint op het internet ziet veel initiatieven van medische toepassingen die 3D-geprint worden. Zo ook een initiatief van de Czech Institute of Informatics, Robotics and Cybernetics (CIIRC). In het RICAIP Centre of Excellence, ondersteund door EU-middelen, ontwikkelt CIIRC een gloednieuw prototype van een veiligheidsmasker onder de naam ‘CIIRC RP95’. Het prototype kan overal ter wereld geproduceerd worden volgens de principes van gedistribueerde productie. Gedistribueerde productie maakt het mogelijk het lokale gebrek aan productiecapaciteit of middelen te compenseren. CIIRC ontwikkelde en certificeerde het prototype van het geavanceerde ademhalingstoestel in slechts één week. De CIIRC RP95-3D is een persoonlijk beschermingsmiddel – halfgelaatsmasker – met een P3 vervangbaar extern filter dat is gecertificeerd als een kit volgens de norm EN 140: 1999. Het voldoet aan dezelfde of hogere beschermingsgraad als een FFP3-klasse ademhalingstoestel. Het halfgelaatsmasker kan 3D-geprint worden met de MJF technologie. Het is voorbereid om te worden geproduceerd op HP MultiJet Fusion-machines van de typen 4200 en 5200. De geselecteerde technologie garandeert optimale eigenschappen zoals flexibiliteit, laag gewicht en ondoordringbaarheid, maar ook biocompatibiliteit. Het halfgelaatsmasker is niet bedoeld voor, voorbereid of gecertificeerd om te worden geprint op 3D-printers met andere technologieën (FDM, SLS, SLA, DLP), en is daarom ook niet bedoeld voor 3D-printers voor thuisgebruik. Om COVID-19 te bestrijden, biedt CIIRC de RP95-3D-licentie gratis aan. De benodigde bestanden en een gebruiksaanwijzing zijn hier te downloaden.
Cecimo aanbevelingen voor overheid
Om te zorgen dat de productiesector ongestoord kan bijdragen aan de productie van essentiële onderdelen, heeft Cecimo een aantal aanbevelingen voor beleidsmakers opgesteld:
Aanstaande woensdag 16 oktober vindt de Dag van de Oppervlaktetechnologie plaats in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Dit evenement staat volledig …
In een tijd waarin technologische ontwikkelingen en economische uitdagingen elkaar in hoog tempo opvolgen, wordt de rol van goed opgeleide …
De Duitse industriële productie steeg in augustus met 2,9 procent. Dit onverwachte herstel volgt op een periode van krimp en …
Electrotool is een hernieuwde samenwerking aangegaan met Cosen Saws uit Taiwan. Voor Noordwest-Europa zullen de Cosen bandzaagmachines op voorraad worden …