30 maart 2020 - 5 min leestijd

Cecimo roept industrie op tot actie om ziekenhuizen te helpen

Op dit moment veroorzaakt COVID-19 een noodsituatie en staat de gezondheidszorg voor ongekende uitdagingen. In het bijzonder veroorzaakt de virusuitbraak ernstige tekorten aan kritische medische apparatuur in ziekenhuizen door beperkte toegang tot essentiële onderdelen zoals kleppen en ventilatoren. Cecimo roept daarom, mede namens de Europese Commissie, de industrie op om te helpen bij het produceren van apparatuur die ziekenhuizen missen vanwege de COVID-19 uitbraak in Europa.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn om een bijdrage te doen kunnen hun bedrijfsgegevens rechtstreeks naar de afdeling European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations department (ECHO) e-mailen. ECHO is het centrale verzamelpunt van de Commissie. Het emailadres is: EU-COVID19-OFFERS-TO-ERCC@ec.europa.eu

Ondertussen heeft de commissie ook een nieuwe webpagina van het European Cluster Collaboration Platform (ECCP) beschikbaar gesteld: Het COVID-19 Industrial Cluster Response Portal.

Het portal is gemaakt om de interactie tussen de industriële clustergemeenschap te vereenvoudigen, zodat ook binnen de gemeenschap zelf snel en direct kan worden gereageerd. Het doel is tweeledig:

Ten eerste dient het portal als een loket waar betrouwbare informatie voor de industrie, en met name industriële clusters, te vinden is over acties en besluiten van de Europese Commissie en de EU-lidstaten die van invloed zijn op de werking van de interne markt. Ten tweede biedt het portal een open discussieforum waar deelnemers hun ervaringen, oplossingen, verzoeken en vragen kunnen delen. Alle spelers uit de sector zijn welkom om hun informatie, verzoeken en oplossingen te kanaliseren in het open forum van het portal.

 

Veel bedrijven bieden capaciteit aan

Inmiddels is er al zeer positief gereageerd op het Cecimo initiatief, waarbij veel bedrijven, met name uit de 3D-printindustrie, hun machines beschikbaar hebben gesteld. Cecimo is van mening dat inderdaad de Additive Manufacturing (AM) sector een grote hulp kan zijn om tot onmiddellijke oplossingen te komen. Vanuit regelgevend oogpunt zijn er enkele juridische beperkingen die de volledige implementatie van dergelijke oplossingen kunnen belemmeren. De lidstaten moeten overwegen om tijdelijk af te zien van enkele van de vereisten van de richtlijn betreffende medische hulpmiddelen voor strategische goederen tijdens deze crisisperiode.

In dit opzicht verwelkomt Cecimo de verklaring van commissaris Breton, die stelt dat de Europese Commissie alle bedrijven die in deze tijd helpen, zal faciliteren en hen ook zal beschermen tegen mogelijke juridische kwesties. De commissaris benadrukte ook dat productietechnologieën moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van een nieuw fonds dat verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, moet ondersteunen in deze tijd van nood.

“Ik geloof dat de productiesector een belangrijke rol kan spelen bij het reduceren van de ernstige tekorten aan kritische medische apparatuur”, vertelt Filip Geerts, directeur-generaal van Cecimo: “Het is daarom in het belang van iedereen om de regelgevingskwesties te verduidelijken, zodat we snel vooruitgang kunnen boeken op een manier die onmiddellijke acties niet zal vertragen”.

 

Print je eigen masker

Wie rondstruint op het internet ziet veel initiatieven van medische toepassingen die 3D-geprint worden. Zo ook een initiatief van de Czech Institute of Informatics, Robotics and Cybernetics (CIIRC). In het RICAIP Centre of Excellence, ondersteund door EU-middelen, ontwikkelt CIIRC een gloednieuw prototype van een veiligheidsmasker onder de naam ‘CIIRC RP95’. Het prototype kan overal ter wereld geproduceerd worden volgens de principes van gedistribueerde productie. Gedistribueerde productie maakt het mogelijk het lokale gebrek aan productiecapaciteit of middelen te compenseren. CIIRC ontwikkelde en certificeerde het prototype van het geavanceerde ademhalingstoestel in slechts één week. De CIIRC RP95-3D is een persoonlijk beschermingsmiddel – halfgelaatsmasker – met een P3 vervangbaar extern filter dat is gecertificeerd als een kit volgens de norm EN 140: 1999. Het voldoet aan dezelfde of hogere beschermingsgraad als een FFP3-klasse ademhalingstoestel. Het halfgelaatsmasker kan 3D-geprint worden met de MJF technologie. Het is voorbereid om te worden geproduceerd op HP MultiJet Fusion-machines van de typen 4200 en 5200. De geselecteerde technologie garandeert optimale eigenschappen zoals flexibiliteit, laag gewicht en ondoordringbaarheid, maar ook biocompatibiliteit. Het halfgelaatsmasker is niet bedoeld voor, voorbereid of gecertificeerd om te worden geprint op 3D-printers met andere technologieën (FDM, SLS, SLA, DLP), en is daarom ook niet bedoeld voor 3D-printers voor thuisgebruik. Om COVID-19 te bestrijden, biedt CIIRC de RP95-3D-licentie gratis aan. De benodigde bestanden en een gebruiksaanwijzing zijn hier te downloaden.

 

Cecimo aanbevelingen voor overheid

Om te zorgen dat de productiesector ongestoord kan bijdragen aan de productie van essentiële onderdelen, heeft Cecimo een aantal aanbevelingen voor beleidsmakers opgesteld:

  • Gebruik de officiële kanalen van de overheid om verzoeken voor het printen van onderdelen door te geven, een lijst met essentiële benodigdheden te uploaden en de benodigde bestanden voor printen aan te leveren.
  • Tijdelijk af te zien van de vereisten van de richtlijn betreffende medische hulpmiddelen en productaansprakelijkheid die de reactie van AM-bedrijven op de buitengewone vraag naar apparatuur in de gezondheidszorg zouden belemmeren.
  • Verleen tijdelijke toestemming om patenten van essentiële leveringen en diensten te gebruiken zonder toestemming van patenthouders.
  • Nauw samenwerken met de douaneautoriteiten om de goedkeuringsprocedures voor in- en uitvoer van essentiële benodigdheden en 3D-printhardware te versnellen en een vrije stroom van essentiële benodigdheden en 3D-printhardware binnen de interne markt van de EU te waarborgen.
  • Neem de AM-sector op in de lijst van essentiële waardeketens die haar activiteiten tijdens een lockdown-periode moeten voortzetten.
  • Een snellere en vlottere toegang tot de markt van nieuwe essentiële medische en beschermingsapparatuur mogelijk maken door tijdelijke toegang tot certificering te bieden als reactie op de uitbraak van het coronavirus.
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden