26 augustus 2020 - 3 min leestijd

Ceratizit introduceert nieuwe Up2Date catalogus

De vernieuwde Up2Date catalogus van verspaningsspecialist Ceratizit richt zich op verspanende gereedschappen die zijn uitgerust met de hoogwaardige Dragonskin-coatings. Deze gereedschappen lenen zich uitermate goed voor het hoogproductief en betrouwbaar draaien van roestvast- en hooggelegeerd staal. Daarnaast is de catalogus uitgebreid met boorruimers voor korte, nauwkeurige bewerkingsprocessen. De catalogus helpt metaalbewerkers om snel het juiste gereedschap te vinden voor elke denkbare toepassing.

 

Materialen zoals austenitisch roestvast staal zijn extreem goed bestand tegen agressieve omgevingsomstandigheden, met name corrosie. Ze zijn erg taai, waardoor ze een geduchte tegenstander zijn voor machine-operators. Om machine-operators te bewapen heeft Ceratizit twee nieuwe hardmetaalkwaliteiten ontwikkeld. In combinatie met de innovatieve Dragonskin- coating zijn deze nieuwe draaigereedschappen klaar voor de strijd. Naast de beproefde CTPM125 maken nu de meer slijtvaste CTCM120 en de robuustere CTCM130 voor onderbroken snedes in uitdagende omstandigheden het assortiment compleet. Dankzij de Dragonskin-coating zorgen beide kwaliteiten voor maximale proceszekerheid en lagere uitvalpercentages. Zo blinkt bij verspaningstesten de CVD-gecoate, zeer slijtvaste CTCM120-hardmetaalkwaliteit uit bij het draaien van austenitisch roestvast staal zoals RVS304 (1.4301) en RVS316Ti (1.4571). In vergelijking met concurrerende gereedschappen is de standtijd tot wel 50% verhoogd.

Alle drie de kwaliteiten zijn beschikbaar als negatieve wisselplaten met drie spaanbrekers en als positieve wisselplaten met twee spaanbrekers. “Samen met de verschillende coatingtechnologieën voor de kwaliteiten PVD en CVD, kunnen we een perfecte gereedschapsoplossing leveren voor moeilijk te verspanen materialen”, zegt Patrick Umans, salesmanager bij CERATZIT Nederland en België.

 

Eén handeling naar H7

Het klinkt misschien een beetje als wishful thinking – centerboren, boren en ruimen tot een tolerantie van H7 in slechts één handeling – maar de WTX Feed BR boorruimer kan dit echt allemaal. De zeer efficiënte volhardmetalen boorruimer voor de bewerking van staal en gietijzer is hierin vooralsnog uniek. Drie effectieve snijkanten zorgen voor hogere snijgegevens, verbeteren de centrering en positionering en verkorten het productieproces aanzienlijk. Bovendien verhogen ze de cilindriciteit en verbeteren ze ook de rondheid van de gaten. Door de nieuwe snijkantgeometrie kan de WTX Feed BR zelfs met lagere snijkrachten worden gebruikt en bereikt het gereedschap een maximale nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. Dankzij de beproefde DPX14S Dragonskin-coating, een TiAlN-nanolaag, is de boorruimer zeer slijtvast, waardoor Ceratizit de productieprocessen van klanten verder stroomlijnt en verbetert.

Soms draait het allemaal om de juiste combinatie: als één laag alleen niet het gewenste resultaat oplevert, kunnen meerdere lagen met verschillende eigenschappen een onverslaanbare combinatie vormen. Zo ook de nieuwe CTCM245 soort die speciaal is ontwikkeld voor het bewerken van hooggelegeerde staalsoorten. Een zeer taai substraat, een Al2O3-laag, een compoundlaag en een TiCN-laag zorgen voor optimale prestaties, vooral bij droog verspanen. Dit voorkomt effectief thermische schokken. Tegelijkertijd is de CTCM245 zeer temperatuurbestendig, wat betekent dat hogere snijsnelheden kunnen worden behaald terwijl slijtage wordt gereduceerd bij het bewerken van hooggelegeerde staalsoorten. In toepassingsgebieden die betrouwbare processen, een lange levensduur en sterke prestaties vereisen, maakt de CTCM245, gecoat met de nieuwste CVD-technologie, indruk.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden