16 mei 2019 - 3 min leestijd

Ceratizit presenteert “revolutie” in draaien

De Ceratizit Group organiseerde afgelopen week een interessante persreis langs vier productielocaties. Met de reis wil de Ceratizit Group laten zien hoe de groep is georganiseerd na een reeks van overnames en fusies. Zo werden rondleidingen gegeven bij Komet – Stuttgart (D), Ceratizit – Balzheim (D), WNT – Kempten (D) en Ceratizit – Reutte (AT). Één van de hoogtepunten op technologisch gebied was de presentatie van FreeTurn, high dynamic turning. Volgens Ceratizit is dit de eerste grote doorbraak op het gebied van draaitechnologie in 100 jaar tijd.

FreeTurn is een allround draaigereedschap dat gebruikt kan worden op Multitasking machines en CNC-draaimachines met een freesspil. Door de gereedschapshouder van het FreeTurn gereedschap met behulp van een HSK 63 opname in de freesspil te plaatsen, is het mogelijk om het gereedschap te draaien en dus de aanvalshoek van het gereedschap continue te veranderen. Hierdoor kan er met één gereedschap een volledig werkstuk gedraaid worden, waarbij het gereedschap altijd in het materiaal blijft. Ceratizit presenteerde in het democentrum de voordelen van het gereedschap bij het draaien van een aluminium wielnaaf. Waar bij conventioneel draaien vier gereedschapswissels nodig zijn, kan FreeTurn met één gereedschap het volledige werkstuk bewerken. En dat 30% sneller.

De wisselplaten voor het FreeTurn gereedschap zijn vrij in te delen. Zo kan een wisselplaat bijvoorbeeld twee snijkanten hebben voor voordraaien en een snijkant voor nadraaien. Door de instelbare hoek van de snijkant zijn spanen ook beter te beheersen. Elke hoek resulteert in verschillende spaantypes. Ceratizit heeft inmiddels veel testen gedaan en kan met simulaties aantonen wat de beste hoek is voor een bepaald type spaan. Deze hoek kan met FreeTurn eenvoudig worden gerealiseerd. Een ander voordeel van FreeTurn is dat de hoofdkracht in de lengterichting van het gereedschap en dus in de richting van de freesspil beweegt. Dit in tegenstelling tot conventioneel draaien, waar de kracht loodrecht op de lengterichting van het gereedschap komt te staan. Dit laatste resulteert in vibratie. Volgens Patrick Umans van Ceratizit Nederland wordt FreeTurn erg interessant voor de Nederlandse markt. “De laatste jaren heeft de Nederlandse maakindustrie veel geïnvesteerd in Multi-tasking machines. Dat maakt dat veel bedrijven met FreeTurn een hogere productiviteit kunnen realiseren met minder gereedschappen en wisselplaten.”

 

Het idee bestaat al 15 jaar

Ceratizit heeft het idee voor de FreeTurn technologie voor het eerst voorgesteld op de AMB 2018. “De basis van draaien is de afgelopen 100 jaar nauwelijks veranderd: Een contour wordt gemaakt met een indexeerbare wisselplaat en je kan spelen met de rotatiesnelheid van het werkstuk, de voeding en de snedediepte. Maar dit is volgens ons niet genoeg voor de toekomst. De toekomst vraagt om flexibelere oplossingen, meer kiesbare parameters en een hogere productiviteit. Op de AMB hebben we het Freeturn idee gepresenteerd aan machinebouwers, besturingsfabrikanten en CAD/CAM software ontwikkelaars. Voor een revolutionair idee heb je tegenwoordig partners nodig, en in ons geval partners die niet in de tooling zitten, om het tot een concrete oplossing te laten komen. Het idee was er namelijk vijftien jaar geleden al, alleen toen was het technologisch nog niet mogelijk. Inmiddels zijn we bijna op het punt aangekomen dat we Freeturn commercieel kunnen vermarkten. Vanaf de EMO Hannover in september om precies te zijn”, vertelt Uwe Schleinkofer, hoofd van R&D bij Ceratizit in Reutte.

Onderstaande video geeft een impressie van de mogelijkheden van FreeTurn:

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden