25 september 2019 - 2 min leestijd

Cerescon finalist van Agro Innovation Lab Robotics Challenge 2019

Cerescon met Sparter, de selectieve oogstrobot voor witte asperges, is één van de zes finalisten van de Agro Innovation Lab Robotics Challenge 2019. De jury was onder de indruk van de innovatieve oplossing van Cerescon. “Ik zou heel blij zijn als we de eerste waren die de Sparter op Oostenrijkse velden hadden”, zegt dhr. Reinhard Wolf, CEO van RWA Raiffeisen Ware Austria. De marktintroductie van de Sparter is gepland voor 2020.

Sparter gaat de oogstkosten voor witte asperges halveren. Behalve deze kostenreductie, geeft de Sparter  ook meer en betere kwaliteit asperges dankzij de gepatenteerde ondergrondse detectiemethode. Het veroorzaakt minder ondergrondse schade dan handmatig oogsten en vermindert de violette kleur en open koppen van de asperges. Het marktintroductiemodel wordt een zelftrekkende eenrijige versie.

Om het technische werkingsprincipe van de Sparter te begrijpen, zie onderstaande video: 

 

Robotics Challenge

De Robotics Challenge wordt georganiseerd door Agro Innovation Lab, het innovatieplatform van BayWa en RWA Raiffeisen Ware Austria, twee van de grootste spelers in de wereldwijde agrarische sector. De Robotics Challenge 2019 begon dit voorjaar met de identificatie van 129 hightech agrarische bedrijven van over de hele wereld. Na meerdere selectierondes werden zes van de meest veelbelovende bedrijven gekozen als deelnemers voor de finale; Cerescon was één van hen. Het doel van de uitdaging is het definiëren en implementeren van een technische validatie, evenals een marktstrategie of uitbreidingsconcept. De deelnemers hebben uitzicht op een verkoopsamenwerking met en/of een investering door BayWa en RWA.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden