11 april 2019 - 2 min leestijd

Chinese spionnen stelen bedrijfsgeheimen van chipmachinemaker ASML

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Veldhovense chipmachinemaker ASML. De daders zijn R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. De schade loopt in de ‘enkele honderden miljoenen’ euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Het zou met een schade van enkele honderden miljoenen euro’s voor zover bekend de grootste spionage ooit zijn bij een Nederlands bedrijf. De Chinese spionnen hebben als ASML-medewerkers jarenlang toegang gehad tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose, en maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit.

De diefstal gebeurde onder regie van de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL. Het bedrijf wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken, en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

 

Staatssteun

Hoewel de chipmachinemaker geen harde bewijzen heeft gevonden voor betrokkenheid van de Chinese staat bij XTAL, dat inmiddels faillissement aan heeft gevraagd, heeft XTAL’s Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan dat wel. Uit vertrouwelijke stukken die Het Financieele Dagblad in handen heeft, blijkt dat het moederbedrijf staatssteun ontvangt om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen op terreinen waar ASML wereldleider is.

ASML benadrukt dat de diefstal van gevoelige gegeven heeft plaatsgevonden bij ‘een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley’ waar software-programma’s voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. ,,Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen”, zegt woordvoerster Monique Mols. “Dat gezegd hebbende, we waren slachtoffer van bedrijfsspionage, en dat nemen we hoog op. De daders hebben grote files meegenomen op geheugendragers. Dat kunnen we nooit helemaal voorkomen, maar we hebben al actie ondernomen om het veel moeilijker te maken. Bedrijfsinformatie is gesegmenteerd. Medewerkers kunnen niet overal bij.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden