12 juni 2019 - 3 min leestijd

Chiron brengt machine-ontwikkeling in stroomversnelling

Machinebouwer Chiron uit Tüttlingen heeft vorig jaar een volledig nieuwe machineconstructie voor vijfassige bewerkingscentra geïntroduceerd. De FZ 16 en DZ 16 waren de eerste vijfassers van het bedrijf met een portaalbouwwijze. Dat bleek een goede zet want op dit moment legt het bedrijf de laatste hand aan een volledig nieuwe fabriek speciaal voor de productie van de FZ en DZ- serie.

Chiron heeft de R&D-activiteiten naar een nieuw level getild en heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1982, een fundamenteel nieuw machineconcept geïntroduceerd. Chiron had hoge verwachtingen toen het voor eerst de nieuwe FZ 16 en DZ 16 bewerkingscentra op de markt bracht. De verwachtingen waren zelfs zo goed dat in juni 2018 ook meteen is gestart met de bouw van een nieuwe fabriek waar deze machines, maar ook toekomstige nieuwe modellen in de FZ- en DZ-serie geproduceerd gaan worden. De planning is dat deze fabriek dit najaar in gebruik wordt genomen en de prognose is dat hier straks 550 machines per jaar worden geproduceerd.

 

Nieuwe constructie

Nieuw aan de machineserie is het gantry-concept. Deze zorgt ervoor dat de geleidingen in de X- en Y-as langer zijn en daarnaast wordt de freesspil beter ondersteund. Daardoor is de 16-serie dynamischer en stabieler dan de oudere FZ 15. Verder hebben de machines een thermosymmetrische constructie, een U-frame van polymeerbeton en gekoelde aandrijvingen, wat de nauwkeurigheid nog verder verbetert. De combinatie van productiviteit en nauwkeurigheid maakt de nieuwe machinegeneratie juist ook interessant voor de Nederlandse markt en dan met name voor metaalbedrijven die werkstukken maken voor high-end industrieën. Werkstukken met veel vrije vormen zoals bijvoorbeeld blisks, profiteren dan ook van de mogelijkheden van de nieuwe bewerkingscentra. Maar wat ook bijzonder is, is dat door de stabiele bouwwijze, de krachtige 61 kW spil en de hoge machinedynamiek, flinke spaanvolumes gerealiseerd kunnen worden. Dat liet Chiron in het voorjaar tijdens het open huis ook zien op een FZ 16 S. Met een gereedschap van gereedschapsfabrikant Gühring werd namelijk duizend kubieke centimeter staal per minuut gefreesd.

 

Meer nieuwe machines

Tijdens het open huis gaf Chiron ook al een sneak preview van het volgende nieuwe bewerkingscentrum. Chiron presenteerde namelijk een prototype van de DZ 25 P. Net als bij de introductie van de 16-serie, is Chiron nog wat terughoudend met het naar buiten brengen van alle specificaties. Wat we wel weten is dat het een groot vijfassig bewerkingscentrum is, dat net als de 16-serie, is ontwikkeld om andere doelgroepen dan de automobielindustrie aan te spreken. Vergeleken met de 16-serie is het portaal bij de 25 over dwars gepositioneerd, zoals bij een klassieke portaalconstructie. Het voordeel hiervan is dat er aan de voorkant beladen wordt met behulp van een palletwisselaar en aan de achterzijde de bediening plaatsvindt. De machine is bij het instellen goed toegankelijk en de operator kan heel dicht bij de opspanning komen. Het bewerkingscentrum is uitgerust met twee spillen en twee tafels, waardoor er gelijktijdig twee werkstukken kunnen worden bewerkt. De spillen zijn in de Y-richting gefixt, maar kunnen verder vrij bewegen. Dat betekent dat de ene spil ook in het werkbereik van de andere spil kan komen. Zo kan bijvoorbeeld de ene spil gebruikt worden voor voorbewerken en de andere spil voor hoognauwkeurig nabewerken. Bijzonder is dat ondanks de compacte buitenafmetingen van de machine toch twee werkstukken van 800 mm x 800 mm x 800 mm bewerkt kunnen worden. Chiron zal de 25 op de EMO Hannover 2019 officieel lanceren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden