5 augustus 2019 - 4 min leestijd

Chiron Group digitaliseert voor meer productiviteit

De Chiron Group is ervan overtuigd dat digitalisering een enorm potentieel in de productie kan creëren – of het nu gaat om toepassingen in de automobielsector, in de machinebouw, in de lucht- en ruimtevaart of in medische en hoge precisie-engineering. De groep bedrijven is daarom geëvolueerd van een fabrikant van klassieke CNC-bewerkingscentra naar een systeemaanbieder in de hele bewerkingsketen. Het resultaat van deze evolutie, het SmartLine modulaire programma, zet de Chiron Group daarom in de schijnwerpers tijdens de EMO in Hannover.

Met het modulaire SmartLine-programma biedt de Chiron Group digitale systemen die de productieprocessen besturen en optimaliseren, de productiviteit en beschikbaarheid van de machines verhogen en de bediening van bewerkingsmachines vereenvoudigen. Met een op maat gemaakte digitaliseringsoplossing kan elke klant zijn individuele productieproces continu optimaliseren en nog beter profiteren van het potentieel van zijn bewerkingscentra.

 

Continu overzicht

Met DataLine heeft de gebruiker een continu overzicht van belangrijke gegevens, zoals de machinestatus, de status van het productieproces, de productiviteit of het aantal geproduceerde werkstukken. Als er afwijkingen van de doelstatus optreden, kan de proceseigenaar hier onmiddellijk op reageren en de bijbehorende parameters aanpassen. Met DataLine wordt er transparantie en toegevoegde waarde gecreëerd gedurende de hele levenscyclus van de machine.

 

Diagnose op afstand

Met RemoteLine kunnen de relevante bedrijfsgegevens en fouten van de machine automatisch worden overgedragen aan de service van de Chiron Group op basis van de eisen van de klant. Een hotline-technicus analyseert de fouten met behulp van diagnose op afstand en elimineert ze online met behulp van onderhoud op afstand. Indien nodig kunnen ze een service-implementatie plannen en alle vereiste onderdelen leveren. Het wordt steeds belangrijker dat klanten continu op de hoogte worden gehouden van de huidige status van de machine, omdat de steeds toenemende productiviteitsdruk maximale machinebeschikbaarheid vereist. Systemen die gegevens registreren over de status van de machine, deze samenvoegen en beschikbaar stellen aan de klant, zijn daarom een ​​centraal punt van de huidige ontwikkelingsactiviteiten bij de Chiron Group.

  

Fouten voorkomen

Met ConditionLine kunnen fouten en dreigende fouten in een vroeg stadium worden gedetecteerd of voorkomen. De software analyseert automatisch alle machineparameters die relevant zijn voor de machine om betrouwbaar te werken. Op deze manier kan de productie worden geoptimaliseerd, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden nauwkeurig worden gepland en kan productiviteitsverlies worden voorkomen.

 

Procestijden verkorten

Met ProcessLine kan het gehele bewerkingsproces vooraf worden ontwikkeld en geoptimaliseerd, waardoor de procestijden op de echte machine drastisch worden verkort. De gebruiker krijgt daarmee extra procesveiligheid dankzij de detectie van potentiële botsingen tijdens de bewerkingssimulatie. ProcessLine is een uitgebreide CAD/CAM- en simulatieoplossing voor het gehele bewerkingsproces. De simulatie vindt plaats met behulp van een digitale twin van de machine. Met andere woorden, het model combineert de geometrie, kinematica en dynamiek van het echte bewerkingscentrum met al zijn functionaliteiten.

 

Digital Twin voorkomt botsingen

De softwareoplossing ProtectLine maakt gebruik van preventieve maatregelen ter bescherming tegen botsingen bij alle soorten bewerkingen. Om dit te bereiken, hebben de bewerkingscentra van de Chiron Group een digital twin die de echte machine volledig repliceert. Naast het bewerkingscentrum zijn alle bewerkingsgereedschappen, inclusief gereedschapshouders, en het werkstuk met klemopstelling in het model geïntegreerd. Verder valt ProtectLine op dankzij een automatische simulatie het werkstuk naarmate deze door bewerking van geometrie verandert. Dit betekent dat een virtueel bewerkingsproces parallel aan het echte bewerkingsproces plaatsvindt. Daarbij komt de geometrie van het virtuele werkstuk altijd overeen met die van het echte werkstuk. Tijdens het bewerkingsproces loopt de digitale twin in real-time voor op de echte machine en ondervindt eerst mogelijke botsingen. De echte machine wordt tijdig en gecontroleerd uitgeschakeld en is daarom preventief beschermd tegen een botsing.

Samen vormen de ProcessLine- en ProtectLine-modules een continue digitale procesketen. ProcessLine simuleert van tevoren het echte NC-programma en ProtectLine beschermt tegen storingen in een live omgeving.

Ondanks toenemende digitalisering staan veel bedrijven sceptisch tegenover cloudapplicaties omdat ze bang zijn dat ze hun eigen expertise kunnen bedreigen. Daarom biedt Chiron ook de mogelijkheid om alle SmartLine modules niet met internet te verbinden.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden