4 mei 2020 - 3 min leestijd

Chiron presenteert eerst 3D-metaalprinter op online Open House

De Chiron Group heeft met de nieuwe AM Cube een eerste 3D-metaalprinter ontwikkeld. De machine, die met lasdraad en poeder werkt, is o.a. geschikt voor het repareren van dure componenten. De AM Cube is een van de producthighlights die Chiron zal presenteren op het Open House Online, die van 14 tot en met 19 mei wordt gehouden.

Met de AM Cube breidt de Chiron Group zijn kerncompetenties uit naar Additive Manufacturing (AM). Hiermee wil Chiron aantrekkelijke totaaloplossingen aanbieden uit één hand. “De afdeling Additive Manufacturing is een start-up binnen onze eigen businessgroep”, legt Axel Boi, hoofd Additive Manufacturing bij de Chiron Group, uit.” Met deze 3D-metaalprinter hebben we een oplossing gecreëerd om grotere componenten met hoge materiaalprijzen te repareren, nieuwe functies toe te voegen of een heel nieuw component op te bouwen. Deze technologie kan effectief worden gebruikt in de machinebouw, gereedschapsproductie, energieproductie en ruimtevaartsector. Dit zijn allemaal belangrijke doelgroepen voor de Chiron-groep”, voegt Boi toe.

 

Intuïtieve bediening en programmering

De nieuwe AM Cube is gebaseerd op een CNC-bewerkingscentrum. De bediening en programmering van de AM Cube is intuïtief. Het systeem wordt geprogrammeerd met een gestandaardiseerde DIN ISO-code of, voor complexe componenten, met een CAD/CAM-programma. De machine zelf beschikt over een Siemens besturing.

De printkop van de Chiron AM Cube kan worden gewisseld tijdens het printproces. Met deze optie kan de AM Cube worden gebruikt om verschillende procesvereisten te combineren: zo kan bijvoorbeeld één printkop worden gebruikt om een hoge oppervlaktekwaliteit te bereiken en kan een andere worden gebruikt om een hoge depositiesnelheid te realiseren. Door de automatische kopwisselfunctie kunnen deze eigenschappen worden gecombineerd in één werkstuk. Vanwege de kleine series die met dit proces worden vervaardigd, is hoge flexibiliteit een cruciale factor in alle industrieën. De AM Cube is uitgerust met in totaal drie printkoppen. Met de AM Cube kunnen zowel draad, poeder als depositiemateriaal binnen één productieproces in verschillende productiefasen worden toegepast.

Door een printer te ontwerpen voor de twee meest gebruikte depositiematerialen – draad en poeder – heeft Chiron een nieuwe technologie gepatenteerd. Beide processen hebben hun toepassingen: hoewel poederprinten het meest gebruikte proces is, biedt draadgebaseerd laseroplassen betere veiligheidskenmerken en een indrukwekkende vermindering van afvalmateriaal. Draad heeft ook het voordeel dat elk type lasdraad kan worden gebruikt voor productie.

Het systeem is ontworpen als een platform en kan met relatief weinig inspanning worden omgebouwd van vierassige bewerking naar vijfassige bewerking. Als de AM Cube wordt gebruikt om bijzonder reactieve materialen zoals titanium te bewerken, kan het hele systeem worden overspoeld met beschermend gas om oxidatie te verminderen, waardoor de productie enkele uren onder een beschermende gasatmosfeer kan plaatsvinden.

 

Open huis als virtuele beurs 

De AM Cube gaat op 14 mei in première in het Open House Online, dat vanwege de huidige situatie als een virtueel evenement zal plaatsvinden. Naast de AM Cube presenteert de Chiron Group nog meer highlights, waaronder het nieuwe bewerkingscentrum uit de 22-reeks, een bewerkingcentrum uit 16-reeks met een VariocellUno automatiseringsmodule en het Stama MT 733 bewerkingscentrum voor compleetbewerken.

Aanmelden voor het open huis.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden