3 november 2023 - 2 min leestijd

Circular Value Center (CVC) lanceert routekaart Remanufacturing

Hoe maak je het bedrijfsleven toekomstbestendig? Om dat voor elkaar te krijgen heeft de zogenoemde Circular Value Center (CVC) een routekaart Remanufacturing gelanceerd. Hierin staat onder andere vastgelegd hoe om te gaan met grondstoffen, materialen en onderdelen. 

Het Circular Value Center is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en streeft naar het toekomstbestendig maken van het Zuid-Nederlandse bedrijfsleven. De vraag hoe om te gaan met grondstoffen, materialen, onderdelen en producten speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Strategische uitdagingen zijn daarbij: toegang houden tot grondstoffen, nieuwe verdienmodellen ontwikkelen en verduurzamen. De ervaring leert dat denken en werken in kringlopen, de circulaire economie, enorm kan helpen om dat te realiseren. Daarbij hebben bedrijven 3 belangrijke knoppen waar ze aan kunnen draaien: productontwerp (‘’beginning of life’’), levensduurverlenging in combinatie met allerlei diensten (‘’middle of life’’) en hergebruik (‘’end of life’’).

Remanufacturing

Remanufacturing blijkt voor veel bedrijven een uitstekend, tastbaar en laagdrempelig vertrekpunt voor hun circulaire reis. Haal de producten die je (ooit) heb gemaakt eens terug om te kijken hoe ze eraan toe zijn en of je er nog wat mee kunt. Dat biedt perspectief om geld te gaan verdienen aan de tweede hands markt, die vaak toch al bestaat. Daarbij geeft het informatie over gebruik en de staat na gebruik van producten die in het verleden zijn geproduceerd, wat weer input geeft aan ontwerp en engineering van nieuwe producten. En ten slotte blijkt het vaak interessant om producten niet meer te verkopen, maar al bij aanvang in eigendom te houden. Dit biedt weer hele interessante mogelijkheden voor services op het gebied van onderhoud, revisie, leveren van (tweedehands) spare parts enzovoort.

Bijeenkomsten

Met het maken en lezen van de routekaart is de reis nog niet klaar, maar pas begonnen. Het Circular Value Center gaat activiteiten ontwikkelen om de routekaart ook (via bijeenkomsten, onderzoek en projecten) toegepast te krijgen in de praktijk. Bijvoorbeeld op 30 november in een bijeenkomst Businesskansen voor remanufacturing, met MVO-Nederland in Driebergen bij de Triodos bank.

Interesse gekregen? Neem dan contact op met Niels van Olffen via niels@productalsdienst.nl en Jan Westra jwestra@bom.nl.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden