9 september 2019 - 3 min leestijd

CNC Instructie Buro introduceert Simple-CAM voor CNC-draaien en -frezen

Het CNC Instructie Buro introduceert het nieuwe Simple-CAM pakket voor CNC-draaien en CNC-frezen. Met de boodschap: ‘Ingenieus bedacht werkt simpeler’ voldoet dit moderne programmeersysteem aan de hoge eisen van het CNC Instructie Buro. Met deze software voor zowel draaien als frezen, is het CNC-programmeren opnieuw uitgevonden en geautomatiseerd en werkt vele malen sneller dan een dialoog besturing.

Omdat het gebruik van Simple-CAM de benodigde inzichten voor het CNC-programmeren heel duidelijk laat zien, is deze software geschikt voor nieuw op te leiden personeel op MBO niveau 3-4. Veelal zijn de aangeboden CAM-pakketten hiervoor te uitgebreid en te duur voor starters of het opleidingsbudget.

In dit pakket importeert men direct de tekening in DXF formaat of stelt de bewerkingen zelf samen met grondvormen (cirkel, vierkant etc.) of met functies uit de CAD-module. Daarna verschijnt een Simple-CAM ‘easy’ advies, om een bewerking te programmeren, door een automatisch gereedschapsvoorstel, keuze van de snijgegevens en de voor- en nabewerkingsvolgorde. Dit werkt dus in analogie met ‘Feature built in’ CAD-functies en betekent dat je bijvoorbeeld kiest om draad te frezen (eindbewerking) en de voor- en na- bewerkingen kunt aanvinken (centeren, boren, afbramen, draadfrezen of ingeval bij voor- nadraaien, kanten breken enz.). Hierna is alles automatisch al geprogrammeerd.

Het gehele bewerkingsplan is overzichtelijk en praktisch. De uiteindelijke bewerkingen kunnen zelf aan- of uit- worden gevinkt en op details gemakkelijk worden aangepast, naar de eigen inzichten van de CNC-draaier of CNC-frezer. Hierna is een toollijst te genereren waarin de snijgegevens nog kunnen worden aangepast, voor directe verwerking in het al gemaakte CNC-programma. Ook een setup document wordt automatisch gegenereerd.

 

3D-simulatie

Simple-CAM kent bovendien het 3D-simulatie algoritme van Moduleworks, wervelfrezen- (trochoïdaal of waveform) en restmateriaal frezen.

De postprocessorslag is snel en de machineconfiguratie eenvoudig. Uniek is de broncode, waarmee je de postprocesoren zelf kunt aanpassen of geheel nieuwe aanmaken (m.b.v. templates). Het resultaat is een compleet CNC-programma voor o.a. een Fanuc-, Heidenhain-, Siemens 840D- of Haas besturing op verticale freesmachines, of de betreffende draaibanken van Doosan, Haas, Mazak, DMG Mori incl. C-as en andere te configureren machinepostprocessor.

De levering door het CNC Instructie Buro omvat een volledig Nederlandstalige versie met permanente licentie, quick startup bijlage en voorbeelden met CNC draai- en frees-werkstukken uit de eigen scholingspraktijk.

Per 1 juli jl. is de exclusieve vertegenwoordiging voor Nederland en België, van het basis Simple-CAM pakket, contractueel met de leverancier Cogo S.A.S. (regio Milaan) aangegaan, met afspraken over goede service en support door beide partijen aan de afnemers.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden