25 mei 2020 - 3 min leestijd

Cobot neemt lasproces over in TruArc Weld van Trumpf

Met de nieuwe TruArc Weld 1000 biedt Trumpf voor het eerst een geautomatiseerd systeem aan voor booglassen. De TruArc Weld 1000 is uitgerust met een cobot. Nadat de operator de cobot handmatig over een onderdeel heeft geleid, voert de cobot automatisch de las uit. Het is aanzienlijk efficiënter dan handmatig mogelijk zou zijn. Met het nieuwe systeem speelt Trumpf in op het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten en maakt het bedrijven gemakkelijker om aan de slag te gaan met geautomatiseerd lassen.

In tegenstelling tot conventionele industriële robots kan de operator de cobot met de hand over het onderdeel bewegen. Een geïntegreerd sensorsysteem zorgt ervoor dat het gemakkelijk kan worden geleid. Trumpf heeft de cobot uitgerust met een bedieningseenheid waarmee de gebruiker waypoints en begin- en eindpunten van de lasnaad opslaat en zo het programma creëert. De besturing van de cobot bevat ook sjablonen voor lasprogramma’s en lasparameters, bijvoorbeeld voor verschillende plaatdiktes. Samen met de besturingseenheid op de lastoorts vereenvoudigt dit de robotprogrammering aanzienlijk. Gebruikers kunnen met de TruArc Weld 1000 in slechts enkele minuten programmeren en lassen. Er is geen voorkennis vereist voor bediening.

 

Kleine series

Veel componenten die gebruikers met de hand lassen, kunnen automatisch worden verwerkt met de TruArc Weld 1000. Dankzij de tijdbesparende programmering loont het zelfs bij kleine batchgroottes en enkelstuks – zelfs als de onderdelen slechts een korte lasnaad hebben. De TruArc Weld 1000 produceert reproduceerbare rechte en gelijkmatige naden, voorkomt spatten en zorgt daarmee voor een hoge laskwaliteit.

 

Installatie en lassen tegelijkertijd

Trumpf heeft de TruArc Weld 1000 uitgerust met een scheidingswand die kan worden verhoogd en verlaagd. Op deze manier kunnen gebruikers het werkgebied delen en één grote (één station) of meerdere kleinere onderdelen (twee stations) lassen. Bij gebruik in één station last de robot componenten met een afmeting tot 2.000 mm x 600 mm x 600 mm. Afhankelijk van de afmetingen zijn verdere breedte- en lengteverhoudingen mogelijk. Bij gebruik in twee stations verwerkt de TruArc Weld 1000 kleinere componenten met een afmeting tot 600 mm x 600 mm x 600 mm. Om beide stations eenvoudig te bereiken, pendelt de robot tussen twee posities langs een lineaire as. Tijdens het lassen aan de ene kant kan de operator een onderdeel aan de andere kant plaatsen. Het robotprogramma kan automatisch worden overgedragen van het ene station naar het andere.

 

Direct aan de slag dankzij video tutorials

De gebruiker kan de TruArc Weld 1000 binnen enkele uren zelf opzetten met behulp van video-tutorials. Van de draadspoel tot de lasparameters, het systeem is uitgerust met alle noodzakelijke functies om het lasproces te starten. Machine-operators hebben geen aanwezigheidstraining nodig. Bediening en programmering zijn zo ontworpen dat video-tutorials voldoende zijn om snel vertrouwd te raken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden