11 juni 2019 - 3 min leestijd

Cobots, ‘deep learning’ en 4.0 tijdens Vision, Robotics & Motion 2019

Cobots en ‘deep learning’ zijn de ‘hot topics’ tijdens Vision, Robotics & Motion 2019 op 12 en 13 juni in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Daarnaast komt tijdens deze achttiende editie van de beurs Industrie 4.0 ruimschoots aan bod.

“De samenwerking tussen mens en robot wordt steeds intensiever”, merkt Els van de Ven, event manager bij Mikrocentrum. “Cobot is dan ook het toverwoord tijdens het evenement Vision, Robotics &Motion. Vrijwel iedereen houdt zich ermee bezig. Belangrijk is de vraag hoe robotica en meer specifiek cobots ingezet kunnen worden binnen het mkb. En dan niet alleen als het gaat om efficiënter produceren, maar ook over veiligheid en kosten. Kun je bijvoorbeeld een cobot leasen?”

Tweede trend is het zogenoemde deep learning. Deep learning is verbonden aan ‘machine learning’ en neurale netwerken. “Met deep learning richt je je op een niche binnen machine learning tools en technieken door de inzet van diepe neurale netwerken. Je merkt dat AI en zelflerende machines hierbij een sterke rol spelen en hebben gespeeld. Deep learning-technieken zijn op dit moment de state-of-the-art voor het identificeren van patroonherkenning, zoals objecten in afbeeldingen en woorden in geluiden.”

 

Visie

Vision, Robotics & Motion is al achttien jaar de vakbeurs in de Benelux op het gebied van het automatiseren van discrete productieprocessen. Het richt zich niet alleen op de eindgebruiker van een automatiseringsoplossing, maar ook op integrator van componenten. “Je ziet de toekomst van mens-robot samenwerking in de maakindustrie”, zegt Van de Ven. Mooi voorbeeld vindt ze de presentatie van Ronnie van den Hurk, directeur van De Cromvoirtse, leverancier van plaatmetaal. “Automatiseren en robotiseren is een noodzaak geworden. Ronnie van den Hurk legt uit waarom zijn bedrijf al vele jaren investeert in automatiseringsoplossingen en wat het tot op heden gebracht heeft. Ook deelt hij zijn visie over toekomstige oplossingen die ervoor gaan zorgen dat de maakindustrie opgewassen is tegen de bedreigingen die op ons af komen.”

 

Integratie

De maakindustrie staat altijd voor de uitdaging om efficiënter te produceren. Automatisering van de productie is hierin een onmisbaar onderdeel. Maar, hoe combineert u een steeds hogere mate van automatisering met flexibiliteit in het productieproces? Enkel door het automatiseringsvraagstuk te zien als onderdeel van het gehele productieproces waarin het plaatsvindt. Dan is een integrale oplossing nodig met een multidisciplinair karakter.

Het ‘codewoord’ van het evenement is integratie, zegt Van de Ven. “Industry 4.0 of Smart Industry is de naam voor steeds beter geïntegreerde industriële systemen. Deze verbeterde connectiviteit en sterkere interactie met andere systemen is een hele omschakeling.  Eindgebruikers stellen steeds hogere eisen aan automatiseringsoplossingen. Die moeten flexibeler zijn en naadloos passen binnen het gehele productieproces. Op Vision, Robotics & Motion komen deze onderwerpen uitgebreid aan bod en staan alle tools om toekomstbestendig te automatiseren.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden