27 november 2017 - 2 min leestijd

Column Chris Meijnen: Verbijzonderling

Als loopbaanbegeleider mag ik regelmatig mensen begeleiden naar een baan die bekend zijn met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Deze informatieverwerkingsstoornis (zowel cognitief als sensorisch) heeft een enorme impact op het ‘normaal’ functioneren bij een werkgever.

Ongeveer 1 procent van de bevolking is bekend met de diagnose ASS en waarschijnlijk is er nog een procent zonder diagnose, maar wel met de kenmerken van ASS. In de beroepsbevolking vinden we die op allerlei plekken terug, maar in de techniek in het bijzonder. Zo wordt er wel gesproken over percentages van 5 tot 15 procent in de IT en High Tech.

Ik ben de laatste die mensen wil verbijzonderen, of etiketteren, maar de ervaring leert dat andere begeleiding of randvoorwaarden mensen met autisme kunnen laten excelleren. Vanuit mijn organisatie staan we open voor iedere professional. Zo wilden we ook graag deel uitmaken van een project van een hogeschool, die in het bijzonder deze doelgroep begeleidde bij studie en afstuderen. Er zou meer aandacht, maatwerk et cetera zijn, zodat de student bij ons ‘gewoon’ kon afstuderen. We zijn ondertussen drie maanden verder en we merken dat er vanuit de hogeschool niet zoveel gebeurd. Als organisatie staan we er voor ons gevoel alleen voor en weten we dat we iemand met speciale begeleidingsbehoefte in ons midden hebben, maar zonder kennis of back-up om hiermee goed om te gaan. Ik zie onze professionals, die deze student begeleiden, hard werken en zoeken naar de juiste benaderingswijze en dat doen ze erg goed. Ze passen opdracht en werkplek aan en zien dat de student stappen maakt. Maar van het ‘bijzondere’ project, hebben we eigenlijk niets meer vernomen.

Het verbijzonderen van mensen kan helpen hen beter te benaderen en te laten excelleren, maar ik heb in praktijk ondertussen teveel andere motieven ervaren. Verbijzonderen zorgt voor subsidiepotjes, subsidiepotjes voor projectjes, projectjes voor ‘window dressing’ en dit zorgt dan weer voor een hoop zorgen bij mensen die werkelijk begaan zijn.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden