17 januari 2018 - 3 min leestijd

Cornelissen Metaaltechniek bloeit op na overname

Cornelissen Metaaltechniek in Rhenen maakt na een reorganisatie en upgrading een gezonde groei door. Het toeleverbedrijf is begin 2016 overgenomen door de drie toeleveranciers Ales Metaaltechniek, Erba Plaatbewerking en Vlastuin Group.

De snijfaciliteiten tot 6.000 mm, waarmee de Cornelissen een onderscheidende positie in de regio Zuid-Oost Utrecht in neemt, vormen de basis voor de positieve ontwikkelingen. Naast snijwerk voor derden wordt ook een groot deel intern verder verwerkt op de constructieafdeling, waar Cornelissen complete samenstellingen maakt. Cornelissen werkt onder meer voor machinebouwers en constructiebedrijven in de utiliteitsbouw, infrastructuur, kraan- en voertuigindustrie, bruggenbouw, scheepsbouw en machine-installatiebouw.

 

Upgrading

Ales Metaaltechniek, Erba Plaatbewerking en Vlastuin Group namen gezamenlijk begin 2016 de activiteiten over, waarbij Dick de Leeuw van Ales Metaaltechniek sindsdien de directietaken voor zijn rekening neemt en de reorganisatie en upgrading van het bedrijf aanstuurt. De orderintake loopt via Peter Cornelissen: “Deze drie bedrijven leveren niet alleen een forse bijdrage aan een algehele upgrading van het bedrijf maar besteden ook werk aan ons uit. Het afgelopen jaar is alle winst teruggevloeid in het bedrijf, waardoor investeringen in onder meer logistiek, organisatie en ERP konden worden gedaan. Stapsgewijs is ook het machinepark aangevuld, onder meer met een 4 m lasersnijmachine (Trumpf L4020), lasrookafzuiging, Sigmundtafels, digitale lasapparatuur en extra lasplekken. Resultaat is dat we daarmee nu efficiënter kunnen werken en het bedrijf naar een nul-situatie hebben gebracht, een gezonde groei doormaken en onze klanten optimaal kunnen bedienen,” aldus Peter Cornelissen.

 

Unieke positie

Dick de Leeuw van Ales Metaaltechniek, die het aflopen jaar de reorganisatie heeft geleid: “Cornelissen is een bedrijf met een hoge toegevoegde waarde en neemt met de combinatie van 6 x 2 m plaat- en buis- en profiellasersnijden een unieke positie in op de markt. Dat heeft het afgelopen jaar ook weer nieuwe klanten opgeleverd. Met die aanwas heeft Cornelissen nu een grotere spreiding aan klanten, waardoor de risico’s sterk konden worden verkleind. Met de aanschaf van een extra plaatlaser is het bedrijf ook minder kwetsbaar ingeval één van de machines uitvalt. Ook Ales heeft lasersnijwerk nu bij Cornelissen ondergebracht en kan zich daardoor beter focussen op machinebouw activiteiten. ” Met het huidige machinepark en de mogelijkheid complete samenstellingen te kunnen maken, is Cornelissen een aantrekkelijke partner voor bedrijven die een toeleverancier zoeken voor hun maakwerk in staal en snijwerk in grotere lengtes.

 

Clustervorming

De vier bedrijven Ales Metaaltechniek, Erba Plaatbewerking, Vlastuin Group en Cornelissen Metaaltechniek vormen nu met elkaar een cluster, waarbij Vlastuin zich richt op grotere series en eigen producten, Erba Plaatbewerking op kleine series Staal en RVS en Cornelissen de bewerkingsmogelijkheden aanvult met snij- en zetwerk in grote lengtes. Directeur eigenaar Erwin van Soest van Erba Plaatbewerking ziet als grootste winstpunt dat de bedrijven nu geen concurrenten meer van elkaar zijn, maar als collega’s met elkaar samenwerken. “Alle vier de bedrijven maken nu gebruik van elkaars specialisme. Met elkaar zijn we er beter van geworden en hebben we de marktpositie van Cornelissen verder uit kunnen bouwen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden