16 mei 2023 - 2 min leestijd

Daling van orders van machinegereedschapsindustrie Duitsland stopt

Orders voor de Duitse machinegereedschapsindustrie in het eerste kwartaal van 2023 waren 11 procent lager dan over dezelfde periode vorig jaar. Orders uit Duitsland daalden met 18 procent, die uit het buitenland met 8 procent. Dat meldt de Duitse vereniging van werktuigmachinebouwers VDW. 

“Gezien de vele financiële lasten, zoals de energiecrisis, de hoge inflatie, verhoogde rentetarieven en de algemene zwakte van de economie is het bemoedigend om te merken dat de laatste cijfers van maart een stop laten zien in de dalende trend in orders”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken).

Orders uit het buitenland blijken stabieler te zijn dan die van de binnenlandse markt. De impuls komt met name van de niet-eurolanden, waar grootschalige orders een belangrijke rol spelen, zegt Schäfer.

“Over het algemeen zien we een afname van de moeilijkheden waarmee onze sector te kampen heeft gehad”, legt Schäfer uit. China heeft zijn zero-Covid-beleid beëindigd. De spanningen in de toeleveringsketen beginnen nu af te nemen. Hierdoor kunnen belangrijke sectoren, zoals de auto-industrie weer meer produceren. Dit kwam vooral vanwege het ontbreken van microchips. Hierdoor trok de omzet in het eerste kwartaal weer aan. 

Ongeacht de huidige economische situatie leiden tal van ontwikkelingen tot hogere investeringsniveaus: de aanhoudende trend naar automatisering, toenemende digitalisering, explosieve elektromobiliteit, capaciteitsopbouw in kritieke infrastructuur (bijv. chips, batterijen), omvangrijke investeringen in klimaatbescherming (bijv. warmtepompen), de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen en stijgende defensie-uitgaven. “We verwachten dat de orders in de tweede helft van het jaar zullen stabiliseren”, zegt Schäfer. Een groot voordeel op dit moment is de aanhoudende en omvangrijke orderportefeuille van bijna twaalf maanden. Volgens de laatste prognose kan de productie hierdoor in 2023 evenveel groeien als in het voorgaande jaar, namelijk een stijging van 10 procent tot 15,5 miljard euro.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden