9 januari 2020 - 3 min leestijd

Dassault Systèmes daagt studenten uit gebruik van kunststoffen terug te dringen

Dassault Systèmes heeft de ‘Sustainability Challenge’ gelanceerd. Dit is een wedstrijd die studenten wereldwijd uitnodigt om het 3DExperience-platform te gebruiken om nieuwe innovaties en ervaringen te bedenken die een meer duurzaam gebruik van kunststoffen mogelijk maakt.

Jaarlijks wordt wereldwijd 220 miljoen ton kunststof geproduceerd. Met de Sustainability Challenge – ontwikkeld in samenwerking met de Prince Albert of Monaco Foundation – wil Dassault Systèmes het circulair gebruiken van kunststoffen bevorderen. Dit gebeurt door studenten in staat te stellen vaardigheden te ontwikkelen in ontwerp, engineering en het creëren van waardeproposities met behulp 3D digitale technologie.

De industriële klanten van Dassault Systèmes maken al veel langer gebruik van het 3DExperience-platform om nieuwe biomaterialen, slimmere productiemethoden en een geoptimaliseerd verpakkingsontwerp te creëren, met als doel de milieu-impact van kunststof te verminderen. De Sustainability Challenge breidt deze mogelijkheden nu uit naar studenten in design, engineering, business en communicatie.

 

Projecten ontwikkelen

Elk team dat deelneemt aan de wedstrijd krijgt toegang tot het 3DExperience-platform om een project te ontwikkelen op een van de volgende gebieden:

Stroomlijnen: Herontwerp de vorm van een product zodat het minder plastic gebruikt.

Remake: Ontwerp een concept om een wegwerpproduct om te zetten in een herbruikbaar product, of een product dat langer meegaat of makkelijker te demonteren is voor reparatie en recycling dan bestaande producten.

Link: Bouw of optimaliseer een fysiek en sociaal netwerk om het percentage reparaties, secundair gebruik en productrecycling te verhogen.

De projecten worden beoordeeld op basis van verschillende criteria, waaronder creativiteit, sociale, milieu- en economische effecten, uitvoering en effectiviteit, en het gebruik van 3D-technologie.

 

The Ocean Cleanup

Enkele jaren geleden is TU Delft student Boyan Slat door Dassault Systèmes geholpen bij het ontwerpen en testen van zijn idee om plastic afval uit de wereldzeeën te verwijderen. Sindsdien heeft zijn startup The Ocean Cleanup een succesvolle operationele installatie gemaakt en is het team begonnen met het realiseren van hun droom. Door deel te nemen aan de ‘Sustainability Challenge’ van Dassault Systèmes kunnen ook andere ambitieuze studenten hun dromen en creatieve ideeën realiseren om bij te dragen aan een meer duurzame wereld.

Projecten voor de Sustainability Challenge kunnen worden ingediend tot 10 februari 2020. Daarna worden de winnaars op 21 februari bekendgemaakt. Het winnende team zal worden uitgenodigd om hun project te presenteren aan een publiek van deskundigen tijdens de Monaco Ocean Week.

Klik hier voor meer informatie over de Dassault Systèmes Sustainability Challenge.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden